Update november 2021

BIN-kerk-café, een succesvol evenement in een prachtig kader!

De Kalmthoutse BINs zijn tevreden! Deze week vrijdag ging de academische zitting door rond het thema “wederzijds respect”. Minister Annelies Verlinden opende door aandacht te vragen voor de mensen die beroepshalve zorgen voor onze veiligheid. Zij had ook veel aandacht voor de mensen die zich inzetten binnen een buurtinformatienetwerk en onbezoldigde vrijwilligers zijn. 

De campagne die haar ministerie lanceert moet enerzijds een ondersteuning zijn voor al deze veiligheidswerkers maar moet anderzijds ook bij de burgers doordringen. Al te vaak zijn er spanningen tussen mensen die helpen en mensen die deze hulp niet aanvaarden of er tegenover rebelleren. Philip Willekens, directeur-generaal van de dienst Veiligheid en Preventie lichte vervolgens de actie toe en had aandacht voor de donkere dagen die er nu weer aankomen. Niettegenstaande het aantal inbraken in woningen jaarlijks afneemt moeten we daar alert voor blijven. Anderzijds mogen we niet vergeten dat inbrekers ook hun werkterrein meer en meer verleggen naar “het werken van thuis uit”. Hun thuis is dan ook meestal het verre buitenland. 

De cybercriminaliteit stijgt zienderogen, dat wordt de uitdaging voor de komende tijd. Beveiliging van de digitale omgeving is meer dan een item. Benno Gekiere, voorzitter van de VZW BIN-kenniscentrum lichte toe hoe de BINs deze campagne mee kunnen ondersteunen en welke rol het BIN kenniscentrum kan spelen om de BINs hierbij te helpen. Verder schetste Benno ook de werking van de VZW. Het was onze burgemeester die met een zeer duidelijke en aangename redevoering het verhaal schetste van de Kalmthoutse BIN-werking en de diensten die in onze gemeente zorgen voor de veiligheid. In aanwezigheid van heel wat mensen van de veiligheidsdiensten en de BINs werd deze succesvolle zitting afgesloten met een hapje en een drankje. 

Gisteren, zaterdag, werd de kerkdeur dan opnieuw geopend, deze maal voor het brede publiek. En ook zij smaakten het gebeuren door veeltallig aanwezig te zijn, 326 aanwezigen was al zeker voor de organisatoren een mooi succes. Daarnaast boden er zich nog 221 personen aan bij de politie om hun fiets te laten markeren. De bezoekers konden kennismaken met standen van de brandweer, politie met cybercriminaliteit en wijkwerking, de ziekenwagendienst in samenwerking met Klina, het BIN-kenniscentrum, de firma omni-protecta met de nieuwe snufjes op het vlak van alarmen toonde en een stand van de Kalmthoutse BINs. Heel erg gesmaakt waren ook de standen die door Gilbert Uitdenhouwen en Jan Franken waren opgezet rond Suske en Wiske en de oudheid. Jan Francken bracht wat info over de nakende sluiting van “zijn
station” in Heide. 

Heel wat bekijks hadden de foto’s van Stan Wagemans die samen met montages van Wim Kuys op groot scherm werden gebracht. Vergeten we ook niet het mooie kader waarin dit alles kon gebeuren. Dit alles maakte dat het een succesvol evenement is geworden en dat heel wat bezoekers alleen maar lovende woorden hadden voor de organisatoren. Een verrassing was er ook nog voor de 231ste bezoeker. Een mamma die met haar zoontje op bezoek kwam werd op het podium geroepen. Zij kregen uit de handen van kunstenaar Gilbert Uitdenhouwen een bronzen beeldje van Suske en Wiske. Bij het einde van het evenement werden ook de winnaars van de kleurwedstrijd getrokken. Fil uit de Leopoldstraat, Indi van het Heiken, Aurely uit de Schooldreef, Thor van de Frans Raatststraat en Janne uit de Kijkuitstraat zullen weldra een telefoontje mogen ontvangen dat zij de winnaar zijn geworden van een waardebon van 25euro op te kopen in de speelgoedzaak Klavertje vier.

BKC00
BKC001
BKC02
BKC03
BKC04
BKC05
BKC07
BKC08
BKC09
BKC10
BKC11
BKC14
BKC15
BKC16
BKC17
BKC18
BKC20
BKC22
BKC23
BKC24
BKC26
BKC27
BKC28
BKC30
PlayPause
previous arrow
next arrow
Shadow

10 oktober 2021

De Algemene directie voor Veiligheid en Preventie lanceert een nieuwe campagne. BeSafe@home richt zich op verschillende fenomenen van eigendomscriminaliteit waarmee burgers worden geconfronteerd: inbraak, diefstal met list, gauwdiefstal, fietsdiefstal, diefstal in auto’s, cybercriminaliteit, diefstal van gegevens op smartphones. Zij nemen het initiatief om de burgers het hele jaar door te sensibiliseren over deze problematieken. Tijdens de eerste preventieweek zal aandacht worden besteed aan inbraakpreventie, zij zal plaatsvinden van 18 tot 24 oktober 2021. Zoals gewoonlijk is het begin van de donkere maanden het ideale moment om burgers te sensibiliseren over de noodzaak om zich te beveiligen tegen inbraken. Eén van de doelen is de functie van de diefstal-preventieadviseur onder de aandacht te brengen. Burgers worden aangemoedigd op (opnieuw) contact te nemen met de DPA van de politiezone. Mogelijkheden zullen aangereikt worden tijdens het BIN-kerk-café op zaterdag 23 oktober tussen 10u en 18u.
Wij heten u daar allen hartelijk welkom!

Meer info over dit unieke Bin-event kan u hier vinden.

Ter gelegenheid van deze actie werd er ook een nieuwe BIN infobrochure gemaakt met daarin alle info over de Bin’s die in Kalmthout actief zijn.
Deze zal komende week via de post verdeeld worden aan alle inwoners van Kalmthout. 

Hierbij nog een extra ‘BIN-krantje’ om je nog eens extra te informeren over het “BIN-Kerk-Café”, dat nu zaterdag 23 oktober plaatsheeft in de Sint-Jozef kerk te Heide van 10u tot 18u.

Tevens kan je hier een kleurplaat downloaden, die je kan afprinten en door je (klein)kind(eren) kan laten inkleuren, meebrengen en afgeven op het “BIN-Kerk-Café”, stand ‘BIN-Kenniscentrum’.
Wie weet maakt zij/hij nog aanspraak op een aankoopbon van 25 euro in een speelgoedwinkel.

Iedere bezoeker ontvangt bovendien een GRATIS consumptiebon.  Allen van harte welkom!