Nieuwsberichten van 2021 en vroeger
22 december
BE-Alert – Overlegcomité verscherpt preventieve gezondheidsmaatregelen tegen omikronvariant
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag de epidemiologische situatie in ons land besproken en stelt vast dat de omikronvariant aan een snelle opmars bezig is. Daarom kiest het Overlegcomité voor een aanpak van voorzichtigheid en scherpt het met ingang van zondag 26 december de beschermingsmaatregelen aan.
Het Overlegcomité stelt vast dat het aantal besmettingen is teruggevallen met ook een lichte daling van de druk op de zorg. Niettemin blijven er 693 bedden op intensieve zorg bezet door coronapatiënten.
Intussen wordt ons land, net als andere landen, geconfronteerd met een nieuwe realiteit: de snelle opmars van de nieuwe omikronvariant, nu al verantwoordelijk voor 27% van de besmettingen in België. Deze nieuwe variant is veel besmettelijker dan de vorige varianten en zal tegen begin 2022 de dominante variant in ons land zijn.
Gezien de hoge besmettelijkheid van de omikronvariant is uiterste voorzichtigheid geboden.
Belang van boostervaccinatie
De vaccinaties blijven de belangrijkste bescherming tegen ernstig ziek worden door het coronavirus, met name de boostervaccinatie biedt extra bescherming tegen de omikronvariant. Bijna vier op tien (37%) volwassenen hebben hun boostervaccinatie reeds gekregen en het Overlegcomité wil dat tegen eind januari alle volwassenen de kans hebben gekregen zich te laten vaccineren met de booster.
Om de omikronverspreiding te vertragen, de gevolgen voor ziekenhuizen te beperken en de heropening van de scholen na de kerstvakantie niet in gevaar te brengen, heeft het Overlegcomité een reeks bijkomende beschermingsmaatregelen genomen die ingaan vanaf zondag 26 december.
Beschermingsmaatregelen
1. Geen versoepelingen
De huidige regels beslist op het Overlegcomité van 3 december blijven van kracht, met onder meer de mondmaskerplicht (vanaf 6 jaar), de verplichting tot telewerk (met maximum één terugkomdag) en sluiting van de horeca om 23.00 uur (geen uitzondering voor Kerst of Nieuwjaar).
2. Verbod op evenementen en activiteiten binnen
Alle massa-evenementen binnen zijn verboden. Dit geldt ook voor kerstmarkten, winterdorpen, culturele en andere voorstellingen, en congresssen die binnen worden georganiseerd.
Ook de binnenruimtes in de culturele, feestelijke en recreatieve sector worden gesloten, met uitzondering van:
- Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
- Musea
- Georganiseerde activiteiten gericht op de noden van kwetsbare groepen, met name socioculturele activiteiten, activiteiten van permanente vorming en jeugdactiviteiten door professionelen omkaderd
- Feest- en receptiezalen, enkel voor huwelijken en begrafenissen
- Wellnesscentra, inclusief sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoommachines en hammams.
Ook bioscopen, lasergames, bowlingzalen, escaperooms, paintball-, snooker-, darts- en biljartzaken en indoor trampoline-parken moeten worden gesloten.
De sportieve sector blijft geopend, inclusief fitness en zwembaden. Recreatieve onderdelen van zwembaden en subtropische zwembaden moeten sluiten, net als de binnenruimtes van pretparken en dierentuinen. Sportkampen kunnen enkel plaatsvinden zonder overnachtingen.
3. Strengere regels voor evenementen buiten
Voor evenementen buiten komen er strengere regels om crowding te voorkomen:
- Verbod op gebruik tenten en andere overdekte ruimtes voor bezoekers
- Maximaal één bezoeker/4 m2
- Vanaf 100 bezoekers eenrichtingscirculatieplan met gescheiden in- en uitgangen.
4. Sportwedstrijden zonder publiek
De aanwezigheid van publiek bij professionele en niet-professionele sportwedstrijden en -trainingen wordt verboden, zowel binnen als buiten.
5. Veilig winkelen
Winkelen kan met maximaal twee personen (met uitzondering van minderjarigen van het eigen huishouden). Per 10 m2 winkeloppervlak wordt één bezoeker toegestaan. Tussen de winkelende gezelschappen moet een afstand van 1,5 m worden gewaarborgd. Indien het winkeloppervlak groter is dan 400 m2 moet er een gepaste toegangscontrole zijn.
6. Verplicht telewerk
Telewerk blijft verplicht met maximaal één terugkeermoment per week.
7. Veilig Kerst vieren
Het Overlegcomité beveelt aan om ook tijdens de Kerstperiode het aantal contacten te blijven beperken en moedigt het gebruik van zelftesten aan. Ventileer binnenruimtes en draag een mondmasker. Voel je je ziek? Blijf dan thuis.
Gelet op het positieve advies van de Hoge Gezondheidsraad en van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek heeft het Overlegcomité de Taskforce Vaccinatie ook gevraagd om zo snel mogelijk en op vrijwillige basis te beginnen met de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar.
Het Overlegcomité beveelt het gebruik van FFP2-maskers aan voor kwetsbare personen. Recente wetenschappelijke studies lijken aan te tonen dat de omikronvariant langer blijft hangen in de lucht dan eerdere varianten.
Het Overlegcomité zal de epidemiologische situatie opnieuw beoordelen in de eerste helft van januari.
Meer info : klik hier
3 december
BE-Alert – Overlegcomité verlaagt leeftijd mondmaskerplicht, beperkt binnenactiviteiten en beslist over onderwijspakket.
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft op vrijdag 3 december 2021 de huidige epidemiologische situatie in ons land besproken. Om de druk op de zorg te verminderen werd beslist om binnenactiviteiten te beperken, de kerstvakantie voor het kleuter- en lager onderwijs vervroegd te laten ingaan op 20 december en in de middelbare scholen over te schakelen op hybride onderwijs. Mensen wordt ook gevraagd sociale contacten binnen zoveel mogelijk te beperken.
Het Overlegcomité stelt vast dat het aantal besmettingen verder is toegenomen. Ook de nieuwe ziekenhuisopnames en de ziekenhuisbelasting is verder toegenomen.
Vier op tien bedden op intensieve zorg zijn vandaag ingenomen door coronapatiënten op een moment dat 220 bedden gesloten zijn door uitval van zorgpersoneel.
Het reproductiegetal zit nog steeds boven de 1 waardoor de epidemie nog groeit, net als de belasting op de zorg.
Om het hoge aantal besmettingen terug te dringen en de druk op de zorg zo snel mogelijk tot een haalbaar niveau terug te brengen, heeft het Overlegcomité de volgende beslissingen genomen…
1. Mondmaskerplicht vanaf zes jaar:
Overal waar het dragen van een mondmasker verplicht is geldt dit vanaf de leeftijd van zes jaar.
2. Sociale contacten beperken:
Het is sterk aanbevolen om sociale contacten maximaal te beperken en mensen bij voorkeur buiten te ontmoeten. Het gebruik van zelftesten is aangeraden.
3. Kinderen en onderwijs:
De kerstvakantie voor het kleuter- en lager onderwijs wordt met een week vervroegd en zal ingaan op 20 december.
Het middelbaar onderwijs wordt onder hybride vorm georganiseerd tot de examenperiode. Voor leerlingen die geen toegang hebben tot digitale middelen kan het afstandsonderwijs in de school georganiseerd worden.
Verder gaat er vanaf 6 december een pakket maatregelen in dat de schoolomgeving veiliger moet maken:
– Verplichte CO2-meters in elke klas en in ruimtes waar veel mensen samenkomen;
– Nieuw protocol dat de klas sluit vanaf twee besmette gevallen;
– Algemene mondmaskerplicht vanaf zes jaar;
– Verbod op alle buitenschoolse activiteiten;
– Aanbeveling aan de ouders om hun kinderen regelmatig te (zelf)testen.
Het deeltijds kunstonderwijs volgt de regeling van het lager en middelbaar onderwijs.
Er wordt contactonderwijs voorzien voor de meest kwetsbare leerlingen – zeker in het buitengewoon onderwijs. De ministers van Onderwijs bepalen de nadere modaliteiten.
De taskforce Vaccinatie zal snel voortgang maken met de vaccinatie van kinderen jonger dan 12 jaar, gezien het belang van vaccinatie voor de epidemiologische uitdagingen in het onderwijs.
4. Private bijeenkomsten binnen:
Alle activiteiten en bijeenkomsten binnen zijn voorlopig verboden, met inbegrip van georganiseerde activiteiten, maar met uitzondering van:
– sport;
– private bijeenkomsten thuis of in een klein toeristisch logies;
– huwelijken en uitvaarten.
5. Publieke evenementen binnen:
Evenementen met meer dan 4.000 bezoekers kunnen niet meer doorgaan vanaf zaterdag 4 december.
Vanaf maandag 6 december zijn enkel nog evenementen, culturele en andere voorstellingen en congressen binnen toegelaten onder de volgende voorwaarden:
– een maximum van 200 bezoekers;
– zittend;
– met mondmasker;
– het gebruik van het ‘Covid Safe Ticket’ vanaf 50 bezoekers.
Bioscopen kunnen publiek ontvangen met een maximum van 200 personen per zaal en mits respect van 1,5 meter tussen de gezelschappen.
6. Publieke evenementen buiten:
Het Overlegcomité herinnert eraan dat organisatoren verantwoordelijk zijn voor maatregelen van ‘crowd control’.
Het Comité vraagt aan de lokale besturen om deze maatregelen strikt te controleren. Indien deze maatregelen niet gerespecteerd kunnen worden, moet men deze evenementen annuleren.
7. Telewerk:
De verplichting tot telewerk wordt bevestigd met maximum één terugkeerdag per week. Teambuidings en feesten op de werkvloer zijn verboden.
8. Horeca:
De openingsuren in de horeca zijn beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23.00 uur.
9. Sportwedstrijden binnen:
Sportieve wedstrijden binnen moeten zonder publiek worden georganiseerd. Minderjarige deelnemers kunnen vergezeld worden door twee meerderjarige personen.
Deze maatregelen gaan in op zaterdag 4 december 2021. Het Overlegcomité zal in de week van 20 december de epidemiologische situatie opnieuw evalueren.
Het Overlegcomité wijst erop dat burgemeesters ten allen tijde de lokale verantwoordelijkheid hebben om evenementen die een epidemiologisch risico vormen, na overleg met de bevoegde gezondheidsinstanties te annuleren.
26 november
Overlegcomité beslist winterpakket met onmiddellijke ingang
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag vastgesteld dat de coronasituatie in ons landen snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg. Daarom heeft het Overlegcomité een nieuw winterpakket beslist met maatregelen die het aantal contacten moeten beperken.
Het Overlegcomité heeft daarom een reeks beslissingen genomen die de verspreiding van het virus moeten afremmen en de belasting in de zorg opnieuw beheersbaarder te maken. Deze maatregelen zullen op 15 december geëvalueerd worden.
1. Bijkomende vaccinaties
Na de booster voor kwetsbare en specifieke doelgroepen, zoals 65+, zorgverleners, personen met immuno-deficiëntie, personen die werden ingeënt met Johnson&Johnson, moet de hele bevolking zo snel als mogelijk een extra vaccinatiedosis ontvangen.
Er wordt maximaal naar gestreefd dat burgers vier (Johnson & Johnson en AstraZeneca) of zes (Pfizer en Moderna) maanden na hun laatste dosis een booster-vaccin krijgen met een mRNA-vaccin.
Het Overlegcomité vraagt om het wetenschappelijk gefundeerd operationeel plan dat de IMC Volksgezondheid tegen 27 november hiertoe uitwerkt, zo vlug als mogelijk uit te voeren, zodat de capaciteit van de vaccinatiecampagne snel en sterk verhoogd wordt en voor Kerstmis nog een zo groot mogelijk aantal personen kan worden ingeënt. Die personen moeten zich via een flexibel online systeem kunnen inschrijven, zoals bijvoorbeeld QVAX.
Gezien de recente goedkeuring door EMA, vraagt het Comité dat de Hoge Gezondheidsraad en het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek hun advies spoedig verstrekken met het oog op het eventuele opstarten, op vrijwillige basis, van de vaccinatie van de 5 tot 11 jarigen.
2. Winterpakket
Private bijeenkomsten
- Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering voor huwelijksfeesten en begrafenissen (koffietafel). Deze laatste dienen met CST georganiseerd te worden vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. De modaliteiten van de horeca gelden, waarbij dansen met mondmasker evenwel toegelaten is.
- Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.
- Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.
- Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten.
Horeca-activiteiten
- Het aantal personen per tafel wordt beperkt tot 6. Een huishouden mag een tafel delen, ongeacht de grootte van dat huishouden.
- Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan.
- De openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur.
Discotheken en dancings
- Discotheken en dancings dienen te sluiten.
Publieke evenementen
- Publieke evenementen binnen: enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker.
- Publieke evenementen buiten: indien organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden.
- De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing.
- Inwerkingtreding van de maatregelen voor evenementen georganiseerd door professionals is 29 november.
Handelsbeurzen
- Het Comité bevestigt de mondmaskerplicht voor handelsbeurzen.
- De deelstaten nemen de nodige reglementaire bepalingen voor een veralgemeende invoering van het CST op handelsbeurzen.
Sportwedstrijden
Sportwedstrijden binnen, zowel amateur als beroeps, zonder publiek. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders.
Leerplichtonderwijs
De ministers van Onderwijs zullen een pakket maatregelen uitwerken rond onder meer:
- Verplichte mondmaskerdracht;
- Luchtkwaliteit en betere ventilatie;
- Het uit elkaar houden van klasgroepen;
- Opsporen van hoogrisico-contacten;
- Buitenschoolse activiteiten.
De ministers van Onderwijs en van het Hoger Onderwijs worden uitgenodigd bijkomende voorstellen te formuleren op basis van het overleg met de koepels en syndicaten.
Jeugdactiviteiten
De ministers van Jeugd worden gevraagd om ten laatste op 29 november bijkomende voorstellen te formuleren inzake beperkingen en beveiligingen van de jeugdactiviteiten in binnenruimten, rekening houdend met de epidemiologische risico’s van het mengen van jongeren uit verschillende klassen en scholen.
Telethuiswerk
- De periode waarbinnen maximaal één terugkeerdag voorzien mag worden, wordt verlengd van 12 december naar 19 december.
- De periode vanaf wanneer maximaal twee terugkeerdagen voorzien mogen worden, start vanaf 20 december.
3. Handhaving
De politie- en inspectiediensten wordt gevraagd streng op te treden tegen overtredingen van de maatregelen.
Aan de bevoegde ministers en aan de burgemeesters wordt gevraagd om hiertoe de nodige instructies aan de politie- en inspectiediensten te verzekeren.
4. Tot slot: drie richtsnoeren om het veilig te houden
- Beperk uw contacten. Pas je gedrag aan en wees vooral heel voorzichtig met kwetsbare personen. Wanneer je elkaar toch wil zien, doe het dan bij voorkeur buiten.
- Gebruik zelftesten. Wanneer je thuis toch mensen ontvangt, gebruik een zelftest en draag je mondmasker. Zo heb je meer zekerheid. De zelftesten zijn verkrijgbaar bij elke apotheker en ook in de supermarkt.
- Ventileer. Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes. Dat is trouwens sowieso gezond, maar zeker in deze coronatijden.
Meer info op: Overlegcomité beslist winterpakket met onmiddellijke ingang
17 november
BE-Alert – Overlegcomité: voortaan brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag de coronasituatie in ons land besproken en een reeks nieuwe beschermingsmaatregelen beslist. Zo komt er een brede mondmaskerplicht en verplicht telewerk. Een strikte naleving is noodzakelijk als we een lockdown willen vermijden.
Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames als het aantal patiënten op intensieve zorg is de voorbije twee weken bijna verdubbeld.
Om een totale overbelasting van het gezondheidssysteem te vermijden en het onderwijs en onze economie zo normaal mogelijk te laten functioneren, heeft het Overlegcomité een reeks beschermingsmaatregelen genomen.
1. Veilige afstand en beperking sociale contacten
Het is absoluut belangrijk dat mensen de basisregels respecteren waarmee we de verspreiding van het coronavirus kunnen tegengaan.
Het gaat met name om het respecteren van de veilige afstand van 1,5 meter en het beperken van het aantal sociale contacten.
Het Overlegcomité beveelt ten zeerste aan om de sociale contacten maximaal te beperken en deze bij voorkeur buiten te laten doorgaan.
2. Brede mondmaskerplicht
Er komt een brede mondmaskerplicht. Zo dient het mondmasker verplicht te worden gedragen in de volgende situaties:
– in de besloten ruimtes van het openbaar vervoer en het georganiseerd collectief vervoer;
– bij de medische en niet-medische contactberoepen;
– in zorginstellingen;
– in inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten worden uitgeoefend;
– bij evenementen, zowel indoor als outdoor en ongeacht de grootte van het evenement;
– in winkels en winkelcentra;
– in publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsbesturen;
– in publieke gebouwen en gerechtsgebouwen;
– in bibliotheken, spelotheken en mediatheken;
– in publiek toegankelijke ruimtes van de inrichtingen behorende tot de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector;
– in fitnesscentra
– in gebouwen voor de erediensten.
De mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar. Wat het onderwijs betreft, beslissen de gemeenschappen of zij een mondmaskerplicht voor kinderen jonger dan 12 willen invoeren.
Het mondmasker mag enkel occasioneel worden afgezet om zittend te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit, bijvoorbeeld tijdens het sporten.
3. Covid Safe Ticket+
Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Ticket geeft toegang geeft tot bijvoorbeeld evenementen en de horeca.
Het Overlegcomité beslist dat op plaatsen en evenementen waar het Covid Safe Ticket van toepassing is, ook het mondmasker verplicht wordt. Dus Covid Safe Ticket + mondmasker.
Het Covid Safe Ticket + mondmasker wordt verplicht voor:
– publieke evenementen en private bijeenkomsten met meer dan 50 personen binnen of meer dan 100 personen buiten,
– horeca (incl. privé-bijeenkomsten die er plaats vinden),
– schouwburgen, concertzalen, musichalls, cabarets en andere accommodaties voor podiumkunst, culturele centra en multifunctionele zalen voor culturele activiteiten, indoor circus, cinema’s, musea en (indoor) pret- en themaparken.
Discotheken en dancings die geen verplichte mondmaskerdracht willen toepassen, moeten hun bezoekers verplichten het Covid Safe Ticket te combineren met een zelftest ter plaatse. Dus Covid Safe Ticket + zelftest.
4. Verplicht telewerk
Telewerk wordt verplicht in de privésector en bij alle openbare besturen, tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering. Per personeelslid is één terugkeerdag per week mogelijk. Vanaf 13 december wordt het aantal terugkeerdagen opgetrokken naar maximaal twee per personeelslid.
Dit moet bijdragen aan het verminderen van het aantal contacten, ook op het openbaar vervoer.
Er moet een maandelijks elektronisch register bijgehouden worden dat ter beschikking gesteld wordt via het portaal van de sociale zekerheid.
5. Veralgemeende extra vaccinatie
Voor iedereen die volledig gevaccineerd is, komt er zo snel mogelijk een extra vaccinatie of boosterprik.
Een bijkomende vaccinatiedosis was al voorzien voor een aantal doelgroepen, waaronder 65-plussers, personen met verminderde immuniteit of zij die werden ingeënt met Johnson & Johnson. Nu zal ook de rest van de bevolking in aanmerking komen voor een extra prik.
Voor de 5 tot 11-jarigen zal de vaccinatie zo snel mogelijk opgestart worden, indien gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Comité voor Bio-Ethiek en na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelen Agentschap en op vrijwillige basis.
6. Ventilatie
Om de luchtkwaliteit in scholen en bedrijven goed op te volgen, vraagt het Overlegcomité aan de regionale ministers van Onderwijs en Werk om ervoor te zorgen dat er versneld en veralgemeend CO2-meters komen in alle lokalen van scholen en bedrijven waar veel mensen samenkomen.
De maatregelen zullen ingaan op 20 november 2021 en gelden tot 28 januari 2022. Begin januari komt het Overlegcomité samen om de maatregelen te evalueren.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/overlegcomite-voortaan-brede-mondmaskerplicht-en-verplicht-telewerk
16 november
Honderdste editie “Heide Vertelt” komt eraan, maar vraagteken bij nummer 101
Lees hier het artikel dat vandaag (16/11/21) verschenen is in de Gazet van Antwerpen
26 oktober
BE-Alert – Overlegcomité: mondmaskerplicht, Covid Safe Ticket en telewerk in strijd tegen herfstgolf
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag de epidemiologisch toestand besproken. Een uitbreiding van de mondmaskerplicht, het Covid Safe Ticket en telewerk moet de toegenomen viruscirculatie afremmen.
Onderstaande maatregelen gaan in op vrijdag 29 oktober.
1. Uitbreiding mondmaskerplicht
De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van:
- Winkels en winkelcentra,
- Zorginstellingen,
- Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen
- Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra
- Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
- Erediensten
De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt.
2. Covid Safe Ticket
Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.
De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land. Voor het personeel zal de mondmaskerplicht gelden vanaf 29 oktober.
3. Telewerk
Telewerk wordt sterk aanbevolen bij voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening.
Meer telewerken moet het aantal contacten op de werkplek en het openbaar vervoer verminderen.
4. Testbeleid
Testen en opvolgen van contacten blijven cruciale verdedigingslinies. Tegelijkertijd moet een overbelasting van de huisartsen vermeden worden.
Daarom beslist het Comité dat de testcentra voorlopig geopend blijven tijdens de winterperiode.
Ook de capaciteit van de contactopvolging wordt verzekerd, zodat mensen die positief testen zo snel mogelijk gecontacteerd worden. De regionale overheden nemen daartoe alle nodige initiatieven.
5. Derde vaccinatieprik
Het Comité vraagt aan de ministers van Volksgezondheid om, van zodra de plaats in het vaccinatieschema van een herhalingsdosis voor de algemene bevolking wetenschappelijk wordt aangetoond, de toediening ervan te organiseren.
6. Pandemiewet
Het Comité neemt akte van de beslissing van de federale regering tot afkondiging van de epidemische noodsituatie voor een maximale duur van 3 maanden, en onderschrijft deze beslissing.
Deelstaten kunnen steeds maatregelen nemen die verder gaan dan de federale sokkel.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/overlegcomite-mondmaskerplicht-covid-safe-ticket-en-telewerk-strijd-tegen-herfstgolf
17 september
BE-Alert – Overlegcomité bepaalt federale sokkel mondmaskerplicht
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag de epidemiologisch toestand besproken. Gezien de grote verschillen in vaccinatiegraad heeft het Overlegcomité geopteerd voor een gedifferentieerde aanpak.
Het Comité stelt vast dat het aantal nieuwe besmettingen stabiliseert. Ook de algemene hospitalisatiecijfers zijn na een periode van langzame stijging sinds begin juli, de voorbije week voor het eerst gedaald. Toch zijn er grote verschillen. In Vlaanderen is er een dalende incidentie, in Wallonië een lichte stijging en in Brussel een stabilisatie van de besmettingscijfers op een hoog niveau. Voorzichtigheid blijft dus geboden.
Mondmasker en afstand houden
Vanaf 1 oktober blijft het dragen van het mondmasker voor personen ouder dan 12 jaar verplicht in volgende omstandigheden:
- de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
- de zorginstellingen
- het personeel en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen;
- bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen.
Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist.
Cafés en nachtleven
Vanaf 1 oktober is dansen opnieuw toegelaten in cafés. Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen.
Gebruik van het Covid Safe Ticket
Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Overlegcomité vindt het Covid Safe Ticket een geschikt alternatief voor beperkende maatregelen of sluitingen in die steden en gemeenten waar men geconfronteerd wordt met een aanzienlijke verslechtering van de epidemiologische situatie.
De deelstaten moeten via een decreet of ordonnantie een reglementaire basis voorzien om het gebruik van het Covid Safe Ticket vast te leggen. Er wordt een reflectie opgestart over de eventuele uitbreiding van het Covid Safe Ticket tot publiek toegankelijke plaatsen binnen met een epidemiologisch risico.
Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen vanaf 1 oktober al gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg.
Het mondmasker en sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.
Reizen
De inreiscontroles werden de afgelopen weken verscherpt en opgedreven. Inmiddels worden alle terugkerende of aankomende reizigers gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF).
Ook de deelstaten en lokale besturen hebben het toezicht op testing, tracing, quarantaine en isolatie voor terugkerende reizigers opgedreven.
Te lage vaccinatiegraad in bepaalde steden en gemeenten
De Brusselse overheden volgende acties ondernemen:
- Een verhoogde inzet van de call and field agents bij terugkerende reizigers uit landen met een hoge positiviteitsratio;
- Een verscherpte manuele controle op de PLF, waarbij verdachte PLF systematisch aan de field agents worden doorgegeven voor opvolging;
- De rechtstreekse toegang van de politie tot de databank PLF, met controles op personen die de testverplichtingen niet nakomen;
- De uitdrukkelijke vraag aan bedrijven en administraties gevestigd op het Brusselse grondgebied om telewerk als norm te behouden;
- Een uitgebreider gebruik van het Covid Safe Ticket;
- De mogelijkheid om zich te laten vaccineren in bedrijven, secundaire scholen, hogescholen en universiteiten;
- Mobiele vaccinatiepunten (huisartsen, thuisverpleegkundigen, apotheken, stations, enz).
Voorbereiding beëindiging federale fase
In de komende periode zal het einde van de federale fase verder worden voorbereid.
Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie nauwgezet opvolgen en komt uiterlijk midden oktober opnieuw samen.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/overlegcomite-bepaalt-federale-sokkel-mondmaskerplicht
20 augustus
BE-Alert – Overlegcomité: vanaf 1 september vallen heel wat beperkingen weg
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Nieuwe stap in het Zomerplan
Aangezien de vooropgestelde doelstelling van een vaccinatiegraad van 70% van de volwassenen werd gehaald, beslist het Overlegcomité om vanaf 1 september de volgende stap in het Zomerplan te zetten.
Het gaat concreet om:
Samenkomsten in de private ruimte
Geen beperkingen meer voor samenkomsten in huis of in toeristische logies.
Telewerk
Het Overlegcomité nodigt de bedrijven uit om telewerk structureel te verankeren.
Professionele horeca-activiteiten
Geen beperkingen meer op openings- en sluitingsuren (inclusief dienstverlening aan huis), aantal personen per tafel, afstand tussen tafelgezelschappen, terrassen, geluidsniveau en bediening aan de bar. Ook de verplichting om enkel zitplaatsen te voorzien vervalt.
Bij verplaatsingen binnen een horecazaak blijft de mondmaskerplicht gelden.
Discotheken en dancings zullen kunnen openen vanaf 1 oktober op basis van verscherpte protocollen inzake luchtkwaliteit, ventilatie en maximale capaciteit in functie van de oppervlakte. Vanaf 1 oktober is dansen in cafés opnieuw toegelaten. De deelstaten kunnen altijd beslissen om deze modaliteiten verstrengd toe te passen.
Activiteiten in georganiseerd verband
Geen beperkingen meer voor activiteiten in georganiseerd verband, in bijzonder georganiseerd door een club of vereniging.
Privéfeesten
Geen beperkingen meer op buffetten en dansen tijdens privéfeesten, met name tijdens bruiloften.
Erediensten
Geen beperkingen meer op burgerlijke huwelijken, begrafenissen, de individuele en collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging, het individueel of collectief bezoek aan een gebouw voor de eredienst of niet-confessionele morele dienstverlening.
De mondmaskerplicht blijft behouden.
Evenementensector en Covid Safe Ticket
Geen beperkingen meer voor evenementen binnen met minder dan 200 toeschouwers en minder dan 400 toeschouwers buiten, tenzij de bevoegde lokale overheid anders beslist.
Evenementen met meer dan 200 toeschouwers binnen of meer dan 400 toeschouwers buiten zullen vanaf 1 september gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Enkel in dat geval vervallen de verplichtingen inzake mondmasker, sociale afstand en CIRM/CERM.
Vanaf 1 oktober wordt deze drempel minstens verhoogd tot evenementen met 500 toeschouwers binnen en 750 toeschouwers buiten.
Gezien de lagere vaccinatiegraad in een aantal gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangegeven een reeks versoepelingen vanaf 1 september niet toe te passen, onder meer op het vlak van horeca en telewerk.
Verplicht dragen van mondmasker en respecteren veilige afstand
Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Daarom blijft het dragen van een mondmasker verplicht in een hele reeks situaties, onder meer op het openbaar vervoer en in de stations, in winkels en winkelcentra, bij verplaatsingen in horecazaken, in conferentiezalen, handelsbeurzen, auditoria, gebouwen van de eredienst, gerechtsgebouwen, bibliotheken en tijdens betogingen. Ook op drukbezochte plaatsen zoals winkelstraten, jaarmarkten en kermissen blijft de mondmaskerplicht gelden, zoals bepaald door de bevoegde lokale overheid.
Vanaf 1 september is het dragen van het mondmasker niet meer verplicht in het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en in de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector voor evenementen en private feesten met minder dan 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten, tenzij de lokale overheid daar anders over beslist.
Verplichte vaccinatie zorgverleners
Gezien de cruciale rol van zorgverleners in het bestrijden van COVID-19 en de noodzaak patiënten maximaal te beschermen, vraagt het Overlegcomité te onderzoeken onder welke modaliteiten de verplichting tot volledige vaccinatie kan worden ingevoerd voor alle zorgverleners, met inbegrip van zelfstandigen, zowel in de ambulante sector als in de zorginstellingen.
De ministers van Volksgezondheid wordt ook gevraagd om de vaccinatiegraad van zorgverleners per zorginstelling zo vlug als mogelijk te publiceren.
Bijkomende inspanningen voor volledige vaccinatie
Volledige vaccinatie blijft het belangrijkste antwoord op de epidemiologische evolutie.
Om de viruscirculatie en de ziekenhuisbelasting te verminderen, moet in alle gemeenten van het land de minimumgrens bereikt worden van een volledige vaccinatiegraad van 70%, als tussenstap naar een volledige vaccinatie van de bevolking.
In een aantal gemeenten blijft de vaccinatiegraad onder dat niveau. Dat is het geval in de drie gewesten, maar in het bijzonder in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Het Overlegcomité ondersteunt daarom de intentie van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om specifieke acties te organiseren om mensen te sensibiliseren en de vaccinatie dichter bij de woon-werkplek te brengen, onder met deur-tot-deur initiatieven. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft ook het telewerk sterk aanbevelen.
Er wordt de mogelijkheid gegeven aan de deelstaten met gemeenten waar de epidemiologische of vaccinatie-situatie het vraagt, om het Covid Safe Ticket te voorzien voor andere activiteiten dan evenementen.
Voorbereiding post-federale fase
Het COVID-19 Commissariaat en het Nationaal Crisiscentrum wordt gevraagd een omstandig rapport voor te bereiden over de manier waarop het eventuele einde van de federale fase en de post-federale moet georganiseerd worden. Ook wordt het mandaat van het COVID-19 Commissariaat met zes maanden verlengd, onder meer om de beëindiging van de federale fase te begeleiden en de overdracht van opdrachten te verzekeren.
20 juli 2021
COVID-19 … Overlegcomité scherpt reiscontroles aan
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het Overlegcomité van 19/07 de coronasituatie besproken. Het Overlegcomité verwelkomt de vooruitgang op het vlak van de vaccinaties, maar blijft waakzaam.
Eind augustus zullen wellicht meer dan 9 op 10 van de kwetsbare personen volledig gevaccineerd zijn en meer dan 8 op 10 van de volwassen bevolking.
Dankzij de goed lopende vaccinatiecampagne leidt een besmetting steeds minder tot een ziekenhuisopname.
Toch moet de viruscirculatie worden tegengegaan om het risico op nieuwe varianten te beperken.
Het Overlegcomité houdt het bestaande ‘Zomerplan’ aan, maar brengt enkel wijzigingen aan omdat de besmettelijkere deltavariant nu ook in ons land dominant is.
- Het belang van mondmasker, veilige afstand en ventilatie
Het Overlegcomité bevestigt het belang van het dragen van een mondmasker, het houden van veilige afstand en het voldoende ventileren van binnenruimtes.
Met uitzondering voor kinderen onder de 12 jaar, blijft het dragen van het mondmasker verplicht in volgende omstandigheden:
- wanneer het onmogelijk is om de naleving van de regels van sociale afstand te garanderen volgens de principes die in het ministerieel besluit vastgesteld zijn;
- de winkels en de winkelcentra;
- in de voor het publiek toegankelijke ruimtes van ondernemingen, openbare besturen of verenigingen en van de culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve en evenementensector;
- de conferentiezalen;
- de auditoria;
- de gebouwen van de eredienst en de gebouwen bestemd voor de openbare uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening;
- de bibliotheken, de spelotheken en de mediatheken;
- private of publieke druk bezochte plaatsen, zoals winkelstraten, markten, jaarmarkten, brocante- en rommelmarkten en kermissen, zoals bepaald door de bevoegde lokale overheid;
- het openbaar vervoer en de stations;
- de inrichtingen en plaatsen waar horeca-activiteiten toegelaten zijn, zowel de klanten als het personeel, tenzij gedurende het eten, drinken, of aan tafel zitten;
- bij verplaatsingen in de publieke en niet-publieke delen van de gerechtsgebouwen, alsook in de zittingszalen bij elke verplaatsing en, in de andere gevallen, overeenkomstig de richtlijnen van de kamervoorzitter;
- tijdens de handelsbeurzen, met inbegrip van de salons;
- tijdens betogingen.
Het mondmasker mag occasioneel worden afgezet om te eten en te drinken, en wanneer het dragen ervan onmogelijk is omwille van de aard van de activiteit.
Bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen die buiten worden georganiseerd, wanneer het publiek verplicht is te blijven zitten, mag het mondmasker enkel worden afgezet zolang de persoon blijft zitten.
- Reizen
- De geldende reisregels blijven van kracht.
- Er komt een verstrengde procedure voor landen uit de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke virusvarianten circuleren, ongeacht welke kleurencode voor het land geldt.
- Bij terugkeer uit een dergelijke Europese hoogrisicozone dienen personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, naast een PCR-test op dag 1 (met quarantaine tot resultaat) ook een PCR-test op dag 7 afleggen. De test op dag 1 vervalt indien de persoon in kwestie reeds PCR-getest werd tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst op het Belgisch grondgebied.
- Een positieve PCR-test heeft een isolatieplicht van 10 dagen tot gevolg, die niet onderbroken kan worden.
- De controles op het invullen van het ‘Passenger Locator Form’ en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt.
Het Overlegcomité beveelt organisatoren van jeugdkampen aan om voor vertrek maximaal in te zetten op algemene pre-testing van begeleiders en deelnemende jongeren, om op die manier te voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken.
- Evenementen
Het ‘Covid Safe Ticket’ kan worden ingezet voor evenementen met 1.500 personen of meer en is beschikbaar voor mensen die volledig beschermd zijn via vaccinatie (volledige vaccinatie plus twee weken), over een herstelcertificaat of een recente negatieve test beschikken.
Het ‘Covid Safe Ticket’ zal vanaf 13 augustus enkel gelden voor buitenevenementen vanaf 1.500 personen. Vanaf 1 september komen ook binnenevenementen in aanmerking.
Bij gebruik van het ‘Covid Safe Ticket’ vallen regels rond mondmasker, afstand en CIRM/CERM-beperkingen weg.
Wél moet er een plan inzake crowd-management bestaan, dienen sanitaire voorzorgsmaatregelen gevolgd te worden en adequate ventilatie (met CO2-meter binnen) voorzien zijn.
Voor meer info, klik hier
18 juni 2021
COVID-19 … Overlegcomité: Vanaf 27 juni volgende stap ‘Zomerplan’
Het overlegcomité stelt vast dat het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames de voorbije zevendaagse periode tot minder dan 75 opnames per dag is geëvolueerd en dat het aantal ziekenhuisbedden ingenomen door coronapatiënten minder dan 1.000 bedraagt. De positiviteitsratio is gedurende diezelfde periode tot onder de 4% gedaald.
Volledige vaccinatie:
Het Overlegcomité benadrukt het belang van volledige vaccinatie om zo goed mogelijk beschermd te zijn. De doelstelling blijft om zo vlug mogelijk zoveel mogelijk personen te vaccineren. Zolang volledige gevaccineerde personen en personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn elkaar blijven ontmoeten, blijft het respecteren van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondmasker aangeraden.
Nieuwe stap ‘Zomerplan’ op 27 juni 2021:
De daling van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames laat vanaf 27 juni een nieuwe stap in het Zomerplan toe…
1. Sociale contacten: tot 8 personen binnen, exclusief leden van het eigen gezin en kinderen tot en met 12 jaar. Dit geldt ook voor gezinsvakanties in een toeristisch logies. Toeristische logies die meer dan 15 personen kunnen herbergen kennen geen beperkingen, mits geldende protocollen gerespecteerd worden.
2. Winkelen: geen beperking meer op het aantal mensen met wie je kan winkelen. Mondmasker blijft verplicht.
3. Horeca:
- Een maximum van 8 personen is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen.
- Het verplichte sluitingsuur wordt verlaat naar 1.00 uur ’s nachts. Dit sluitingsuur geldt ook voor horecabezorging aan huis en nachtwinkels.
- Het gebruik van plexiglas is toegestaan op de terrassen als alternatief voor de 1,5-meter-regel tussen de tafelgezelschappen.
- Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.
- Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft. Voor het overige gelden de regels van de horeca.
4. Erediensten: tot 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van CERM of CIRM, gelden bepalingen evenementensector.
5. Markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten: vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen met eenrichtingsverkeersplan, met afzonderlijke in- en uitgang. Mondmaskerplicht in juli en augustus.
6. Kermissen: vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen met eenrichtingsverkeersplan, met afzonderlijke in- en uitgang. Mondmaskerplicht in juli en augustus.
Met desinfecteren handen voor de attractie en social distancing tussen bezoekers of toegelaten groepen. Geldende regels worden geafficheerd in de stand of de attractie.
7. Toegelaten capaciteit evenementen:
- Binnen: verhoging 100% van de CIRM-capaciteit tot maximaal 2.000 aanwezigen, met een verhoging naar 4.000 aanwezigen voor testevenementen en dit van zodra het COVID Safe Ticket beschikbaar is en uitsluitend wanneer het COVID Safe Ticket toegang geeft tot het event.
- Buiten: verhoging van 2.500 naar 5.000 aanwezigen wanneer uitsluitend het COVID Safe Ticket toegang geeft.
8. Samenscholingen en betogingen: het nachtelijk samenscholingsverbod vervalt en de beperkingen op betogingen vallen weg, mits het respecteren van de mondmaskerplicht en de verplichting tot veilige afstand.
9. Teambuildings: fysieke teambuildings zijn opnieuw toegelaten.
Dienstenchequesector:
Het Overlegcomité beslist de verlenging van geldende maatregelen in de dienstenchequesector tot 30 september 2021, onder meer de verplichting van de werkgever om per prestatie mondmasker en desinfecterende gel ter beschikking te stellen.
Verduidelijkingen:
Het Overlegcomité formuleert, ten slotte, een aantal verduidelijkingen…
- Bij alle sportieve activiteiten mag elke deelnemer tot en met 18 jaar vergezeld worden door één lid van hetzelfde gezin.
- Sanitaire infrastructuur zoals kleedkamers en douches mogen gebruikt worden.
- Wanneer op evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden, trainingen en congressen er horeca-activiteiten zijn, is ook afhaal toegestaan.
- Organisatoren die gebruik maken van de COVID Safe Ticket zijn niet verplicht om de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.
- De mondmaskerplicht bij ‘outdoor evenementen’ vervalt indien men zit.
Klik hier voor meer info
Een volgend Overlegcomité is gepland op 16 juli.
4 juni 2021
COVID-19 … Overlegcomité: vrij en veilig reizen tijdens de zomer!
Voorzichtig blijven
Het Overlegcomité bevestigt de doelstelling om de brede bevolking zoveel mogelijk te vaccineren.In afwachting blijft voorzichtigheid geboden. Zo duurt het tot drie weken na het toedienen van de dosis vooraleer het vaccin afdoende beschermt.Tijdens die periode kan men besmet raken, ernstig ziek worden en andere personen besmetten.Het respect van de gedragsregels, zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van de 1,5 meter regel, blijft daarom aangeraden.
Vrij en veilig reizen
Het Overlegcomité heeft ook de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat zal kunnen op basis van het Europees digitaal coronacertificaat.
Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen worden gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld.
Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.
- Geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens je verblijf steeds wijzigen.
- Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.
- Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting.
- Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
- Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.
Aankomst vanuit groene of oranje zone:
Geen verplichting tot test of quarantaine.
Aankomst vanuit rode zone:
Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), een recente negatieve PCR-test of herstelcertificaat, hoeft niet in quarantaine.
De recente test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor aankomst in België.
Aankomst van buiten de Europese Unie:
Wie van buiten de Europese Unie komt, moet volledig gevaccineerd zijn (+ 2 weken) met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Indien de test negatief is, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
Aankomst na verblijf in zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
Er geldt een inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België resideren en zich de afgelopen 14 dagen op enig moment in zone met heel hoog risico bevonden. Er is een uitzondering voor essentiële reizen door vervoerspersoneel en diplomaten. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met PCR-test op dag 1 en dag 7. De quarantaine mag enkel worden onderbroken voor de uitvoering van de essentiële reden.
Vertrek naar het buitenland:
- Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen.
Controleer daarom voldoende vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.
‘Passenger Location Form’ (PLF) blijft behouden. Aan het gebruik van het ‘Passenger Location Form’, verandert er niets.
Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen vervalt. Ook voor professionele reizen moet vanaf 1 juli een PLF worden ingevuld in plaats van de ‘Business Travel Abroad-tool’ (BTA).
Twee gratis PCR-testen.
Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. Het betreft testen afgenomen in België, afhankelijk van het bekomen van een Corona Test Prescription Code bij de FOD Volksgezondheid.
De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.
Openingsuur horeca
Het openingsuur in de horeca wordt vanaf 9 juni vervroegd van 8u ’s ochtends naar 5u ’s ochtends.
Verder beslist het Overlegcomité dat vanaf 9 juni ook het sluitingsuur voor zowel binnen als buiten op 23.30 uur wordt gebracht.
Testevenementen
Het Overlegcomité legt de goedkeuringsprocedure vast voor een dertigtal testevenementen in de periode van 1 juli tot en met 31 augustus.Bedoeling is bijkomende kennis te verwerven over hoe veilig een evenement te organiseren, rekening houdend met beschikbare wetenschappelijke gegevens.
Er komen onder meer testevenementen rond het gebruik van het COVID Safe Ticket, luchtkwaliteit en crowd management.
Grootschalige evenementen
Het Overlegcomité verduidelijkt de voorwaarden voor grootschaligere evenementen vanaf 13 augustus.Voor deelnemers van deze evenementen is een volledige vaccinatie (+ 2 weken) of een recente PCR-test (< 72 uur) vereist.
Ook bestaat de mogelijkheid om te voorzien in snelle antigeentesten ter plaatse.
Er geldt een plafond van maximaal 75.000 bezoekers.
Volgend Overlegcomité
Het volgend Overlegcomité is gepland voor 11 juni en zal onder meer betrekking hebben op de verdere invulling van het Zomerplan vanaf 1 juli.
Tot slot… 10 tips om veilig van de zomer te genieten
• Laat je vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd, hoe veiliger voor ons allemaal.
• Was je handen regelmatig. En volg ook de overige hygiëneregels zoals bij het hoesten of niezen.
• Ziek of symptomen? Blijf thuis en neem contact met je huisarts.
• Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent. Je vindt een zelftest bij de apotheker.
• Kies voor buiten. Want buiten is het veiliger.
• Kleiner is fijner. Een groep van vijf is veiliger dan een groep van vijftig.
• Iedereen in het gezelschap gevaccineerd? De mondmaskers mogen af.
• Verlucht en ventileer binnenruimtes. Zo vermijd je een viruswolk binnen.
• Hou nog even veilige afstand. Op anderhalve meter blijft het veiliger tot iedereen is gevaccineerd.
• Hou het ook op reis veilig. Download het digitaal coronacertificaat, gebruik je corona-app en informeer je over lokale regels.
17 mei 2021
Het plotse overlijden van de Kalmthoutse supervrijwilliger Jaro De Bruyne laat niemand onberoerd.
Louis van den Buijs heeft een mooi eerbetoon geschreven over ‘De Jaro’ dat u hier kan lezen.
11 mei 2021
COVID-19: Zomerplan: in vier stappen naar normaler leven!
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben op dinsdag 11 mei in het Overlegcomité beslist over een breed ‘Zomerplan’. Dit plan maakt in 4 stappen de terugkeer naar een normaler leven mogelijk.
Als het aantal ingenomen COVID-bedden op intensieve zorgen blijft evolueren in de richting van maximaal 500, én indien de vaccinatiecampagne volgens plan loopt, voorziet het Zomerplan vier belangrijke stappen.
STAP 1 – vanaf 9 juni 2021
Indien 8 op 10 kwetsbare mensen (65-plussers en alle volwassenen met onderliggende aandoening) beschermd zijn met een richtdrempel van 500 bezette COVID-bedden op intensieve zorg…
- Ieder gezin kan 4 personen binnen ontvangen (kinderen niet meegeteld).
- Telewerk blijft verplicht, met 1 terugkeermoment per week. Er zijn nooit meer dan 20% van de werknemers tegelijk aanwezig (of max. 5 in kmo’s met minder dan 10 werknemers). Testing wordt ten zeerste aanbevolen.
- De horeca heropent binnen tussen 8.00 uur en 22.00 uur, tot 4 personen per tafel of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
Het sluitingsuur voor de horeca buiten gaat van 22.00 uur naar 23.30 uur. De tafelregels blijven behouden: 4 personen of één huisgezin per tafel en met 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen.
De regels voor horeca binnen en buiten zullen tijdens de zomermaanden verder evolueren. Het Overlegcomité zal de regels vastleggen.
- Evenementen (bvb. culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) kunnen doorgaan.
- Binnen: tot 200 personen of 75% van de zaalcapaciteit zittend, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
- Buiten: tot 400 personen, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
- Niet-professionele sporten tot 50 personen binnen en 100 personen buiten (met uitzondering voor contactsporten).
- Jeugdactiviteiten, -kampen en verenigingsleven tot 50 personen, zonder overnachting. Pré-testing ten zeerste aanbevolen.
- Feesten en recepties tot 50 personen binnen. Voor het overige volgen zij de regels van de horeca.
- Erediensten, huwelijken en begrafenissen tot 100 personen binnen en 200 personen buiten. Indien er een zaalcapaciteit is volgens CIRM, gelden de regels van evenementen.
- Kermissen, niet-professionele brocante- en rommelmarkten zijn opnieuw mogelijk. Organisatie zoals de markten.
- Fitness heropent met ventilatieprotocollen en verplicht gebruik van luchtkwaliteitmeter op zichtbare plaats.
- Publieke sauna’s, jacuzzi’s, stoomcabines en hamams mogen opnieuw openen.
- Bioscopen, bowling, speelautomatenhallen, casino’s en wedkantoren heropenen met ventilatieprotocollen. Net als binnenactiviteiten in natuurparken, dierentuinen, pretparken, binnenspeeltuinen, indoor recreatie, tropische zwembaden, casino’s, wedkantoren, speelautomatenhallen, onbemande zonnebanken en bowling.
- Huis-aan-huis verkoop is opnieuw toegelaten, net zoals de activiteiten van sekswerkers.
- Manifestaties en betogingen tot 100 personen, met vooraf overeengekomen parcours.
Het Ministerieel Besluit zal, samen met de desbetreffende sectorprotocollen, de minimale regels vastleggen.
STAP 2 – vanaf 1 juli 2021
Indien 6 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg…
- Telewerk is niet langer verplicht, maar blijft wel aanbevolen, net als regelmatig testen.
- Geen beperkingen meer bij het winkelen.
- Niet-professioneel sporten zonder beperkingen.
- Evenementen (bvb. culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) kunnen doorgaan:
- Binnen tot 2.000 personen of 80% van de zaalcapaciteit (CIRM), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand van elkaar.
- Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
- Jeugdactiviteiten, -kampen en verenigingsleven tot 100 personen en met overnachting. Pré-testing ten zeerste aanbevolen.
- Erediensten, huwelijken en begrafenissen tot 200 personen binnen of 400 personen buiten.
- Feesten en recepties tot 100 personen binnen. Voor het overige volgen ze de regels van de horeca.
STAP 3 – vanaf 30 juli 2021
Indien 7 op 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg…
- Evenementen (bvb. culturele, optredens of sportwedstrijden) kunnen doorgaan:
- Binnen tot 3.000 personen of 100% van de zaalcapaciteit (CIRM), met mondmasker en op veilige afstand van elkaar.
- Buiten tot 5.000 personen. Vanaf 13 augustus zijn massa-evenementen buiten toegelaten bij voorleggen van bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test.
- Handelsbeurzen toegelaten, volgens regels andere bedrijven die goederen en diensten leveren.
- Feesten en recepties tot 250 personen binnen. Voor het overige volgen zij de regels van de horeca.
- Jeugdactiviteiten, -kampen en verenigingsleven tot 200 personen en met overnachting. Pré-testing ten zeerste aanbevolen.
STAP 4 – vanaf 1 september 2021
Indien 7 op 10 volwassenen gevaccineerd zijn, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en met een richtdrempel van 500 COVID-bedden op intensieve zorg gehaald…
- Evenementen (culturele voorstellingen, optredens of sportwedstrijden) kunnen doorgaan:
- Binnen nog te bepalen.
- Buiten nog te bepalen.
Massa-evenementen (zowel binnen als buiten) zijn toegelaten bij het voorleggen van bewijs van vaccinatie of recente negatieve PCR-test.
- Jeugdactiviteiten en -kampen en verenigingsleven zonder beperkingen. Pré-testing ten zeerste aanbevolen.
- Erediensten, huwelijken en begrafenissen zonder beperkingen.
- Feesten en recepties zonder beperkingen binnen. Voor het overige volgen ze de regels van de horeca.
- Markten, kermissen, niet-professionele brocante-, rommelmarkten en braderijen zonder beperkingen.
Belang van ventilatie én vaccinatie
Dit breed Zomerplan kan enkel onverkort worden uitgerold, als we controle in onze ziekenhuizen, en vooral op intensieve zorgen behouden. Daarom is het opvolgen van de basisregels van groot belang. Zeker ook door goed te ventileren. Samen met veilige afstand houden en het dragen van een mondmasker is ventileren de beste manier om gezond te blijven. Zet zoveel mogelijk de ramen open: thuis, op school, op het werk. Het is een kleine moeite, maar het redt mensenlevens.
Tot slot: laat u vaccineren. Meer mensen die beschermd zijn door vaccinatie, betekent minder zorgen en vooral meer vrijheid.
23 april 2021
COVID-19: Overlegcomité bepaalt regels buitenterrassen!
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het Overlegcomité van vrijdag 23 april de coronasituatie verder besproken.
- Bevestiging einde Paaspauze (buitenbubbel, winkels en contactberoepen)
Het Overlegcomité herbevestigt het einde van de ‘Paaspauze’ op 26 april. Dit wil zeggen dat mensen vanaf maandag mensen in groepen van 10 elkaar buiten mogen ontmoeten.
Ook winkeliers mogen vanaf maandag opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden.
Niet-medische contactberoepen -waaronder kappers en schoonheidsspecialisten- heropenen onder de verstrengde protocollen.
- Terrassen
Zo werden de voorwaarden van de terrasopening op 8 mei als volgt vastgelegd:
- Maximaal 4 personen aan één tafel (of mensen van hetzelfde huishouden);
- Minstens 1,5 meter tussen de tafelgezelschappen;
- Enkel zitplaatsen aan tafel;
- Mondmasker verplicht voor personeel en klanten in zoverre ze niet aan tafel zitten;
- Bediening aan de bar is niet toegestaan;
- De klant mag de binnenruimte occasioneel en kort betreden voor de sanitaire voorzieningen, het terras te betreden of te betalen;
- De openingsuren zijn beperkt van 08u00 tot 22u00.
- Evenementen
Het Overlegcomité bevestigde ook de eerdere beslissingen voor de cultuur en evenementensector voor de maand mei. Hieronder vallen grote evenementen zoals culturele en andere voorstellingen, wedstrijden en handelsbeurzen.
Dat betekent dat in de maand mei buitenactiviteiten tot 50 personen zijn toegelaten. Ook zullen indoor een reeks testevenementen worden georganiseerd.
In de maand juni zijn buitenactiviteiten mogelijk tot 200 personen. Voor binnen geldt een maximale zaalbezetting van 75% van de CIRM (Covid Infrastructure Risk Model), met een plafond van eveneens 200 personen.
Evenementen binnen en buiten moeten steeds plaatsvinden met mondmasker en op de gepaste sociale afstand. Bij evenementen binnen moeten mensen ook steeds zitten.
- Jeugd- en clubactiviteiten
Het Overlegcomité herbevestigt dat vanaf 8 mei activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) met maximaal 25 personen buiten mogelijk worden en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen met maximaal 10 binnen.
Vanaf 25 juni zijn binnen- en buitenactiviteiten mogelijk in georganiseerd verband tot maximaal 50 personen.
Voor jeugdkampen worden overnachting vanaf die datum ook mogelijk.
Ook kermissen en niet-professionele brocante- en rommelmarkten worden mogelijk vanaf juni.
- Belang van vaccinatie en persoonlijke verantwoordelijkheid
De stapsgewijze heropening van de economie en de hervatting van het sociale leven gebeurt op het tempo van de vaccinatiecampagne.
Daarom roept het Overlegcomité iedereen op zich te laten vaccineren. Wanneer u een uitnodiging krijgt, ga daar dan meteen op in.
Dit is niet alleen een ticket voor uzelf naar de vrijheid, maar voor ons allemaal.
Het lossen van de regels gebeurt stap voor stap. Meer vrijheid betekent ook meer individuele verantwoordelijkheid.
Door het de komende dagen en weken veilig te houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan!
14 april 2021
BE-Alert – Overlegcomité beslist over einde van de paaspauze
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité de coronasituatie besproken.
1. Heropening scholen
Na het einde van de Paasvakantie op 19 april worden de lessen hervat, volgens het regime van voor de Paaspauze. Dit wil zeggen:
- Kleuteronderwijs, lager onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, de eerste graad van het middelbaar en het stelsel voor ‘leren en werken’: voltijdse aanwezigheid in de klas;
- Tweede en derde graad middelbaar: 50 procent aanwezigheid in de klas;
- Hoger onderwijs: één dag per week fysieke aanwezigheid op de campus.
Examens mogen fysiek plaatsvinden.
Indien de besmettingscijfers in gunstige zin evolueren, en na een evaluatie door de ministers van Onderwijs die aan het Overlegcomité zal worden voorgelegd, kan het volledige middelbaar onderwijs vanaf 3 mei opnieuw voltijds in de klas doorgaan.
2. Niet-essentiële reizen: strikt regime van testing en quarantaine
Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen.
Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro.
3. Einde paaspauze voor winkels en niet-medische contactberoepen
Op 26 april eindigt de Paaspauze. Dit wil zeggen dat mensen vanaf dan samen mogen buiten komen in groepen van maximaal 10.
Ook winkeliers mogen vanaf deze datum opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden.
Niet-medische contactberoepen – waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.
Tegelijk worden er een dertigtal proef- en pilootprojecten opgestart die praktisch en onder wetenschappelijke begeleiding moeten vaststellen hoe de verschillende economische sectoren veilig van start kunnen gaan of de sluitingen ervan in de toekomst voorkomen.
4. Zeven op tien 65-plussers gevaccineerd en beschermd: buitenpakket
Op 8 mei, wanneer zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd én beschermd zijn, gaat een breed buitenpakket van kracht.
Activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) kunnen met maximaal 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook met maximaal 10 binnen
Verder worden ook volgende zaken buiten mogelijk:
- Restaurants en cafés: terrassen buiten
- Evenementen (incl. recepties en banketten), culturele voorstellingen en erediensten tot maximaal 50 personen.
- Pretparken
- Professionele rommel- en brocantemarkten
De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod waarbij men tussen middernacht en 5.00 uur enkel in de openbare ruimte mag met maximaal drie personen of met leden van het eigen huishouden (personen die onder hetzelfde dak wonen)
5. Twee nauwe contacten thuis
Vanaf 8 mei mag een huishouden twee personen tegelijk ontvangen, op voorwaarde dat ook deze personen tot hetzelfde huishouden behoren Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
6. Bijna alle 65-plussers en kwetsbare mensen gevaccineerd en beschermd: ruimer perspectief
Een nieuwe, belangrijke mijlpaal wordt het moment waarop bijna alle 65-plussers en kwetsbare mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd en beschermd zijn. We verwachten in die groep een hoge mate van immuniteit in de eerste helft van juni.
Indien de cijfers, in het bijzonder de bezetting op intensieve zorg, het toelaten wordt het buitenplan verder verbreed en komt er ook ruimte voor meer activiteiten binnen, op voorwaarde dat er op dat moment een duurzame daling is van de druk op intensieve zorg zodat kwaliteitsvolle zorg voor covid en niet-covid patiënten is gegarandeerd.
7. Belang van vaccineren
Het Overlegcomité stelt vast dat in sommige delen van het land te weinig mensen komen opdagen op hun vaccinafspraak. De vaccinatie is de enige structurele uitweg uit de pandemie. De vaccins zijn werkzaam en veilig. Mogelijk bijwerkingen zijn zeer zeldzaam en mild, zeker wanneer deze vergeleken worden met de symptomen van een COVID-besmetting die duizenden keren frequenter en dodelijker zijn. Bescherm dus het leven van u en uw naasten door u te laten vaccineren.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-over-einde-van-de-paaspauze
24 maart 2021
BE-Alert – Overlegcomité beslist breed afkoelingspakket
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
1. Samenkomsten buiten maximaal 4 personen
De groep van mensen (kinderen t.e.m. 12 jaar niet meegeteld) die elkaar buiten mogen ontmoeten, wordt beperkt tot maximaal vier. Gezinnen groter dan vier mogen zich uiteraard wel met meer verplaatsen.
2. Niet-essentiële winkels op afspraak
Niet-essentiële winkels mogen enkel klanten ontvangen op afspraak, waarbij het maximaal aantal klanten dat tegelijk binnen mag, afhangt van de grootte van de winkel en met een absoluut maximum van 50 personen. Twee personen uit hetzelfde gezin mogen samen de winkel binnen.
Leveringen aan huis en ‘click-and-collect’ blijven mogelijk op voorwaarde dat er geen fysiek contact is en de winkelruimte niet betreden wordt.
Essentiële winkels (onder meer voedingswinkels, apothekers, maar ook winkels voor hygiëne-producten, kledingstoffen, bloemen en planten, telecomwinkels en kranten- en boekenwinkels) mogen klanten blijven ontvangen zonder afspraak.
3. Sluiting niet-medische contactberoepen
De niet-medische contactberoepen moeten sluiten. Dit betreft onder meer:
- de schoonheidssalons;
- de niet-medische pedicurezaken;
- de nagelsalons;
- de massagesalons;
- de kapperszaken en barbiers;
- de tatoeage- en piercingsalons.
4. Jeugd en onderwijs
De lessen van alle onderwijsniveaus (lager en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs en sociale promotie) worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open. Er mogen nog wel examens georganiseerd worden in de week voor de paasvakantie.
Tussen 29 maart en 2 april wordt voor kinderopvang gezorgd voor niet-telewerkbare functies en voor personen die in de onmogelijkheid zijn om voor opvang te zorgen. De lessen hervatten na de paasvakantie op maandag 19 april, indien mogelijk volledig als contactonderwijs voor het secundaire niveau.
Jeugdkampen en extra-curriculaire activiteiten voor scholieren blijven mogelijk in beperkte groepen van maximaal 10 jongeren en zonder overnachting.
5. Striktere controles op telewerk
De controles op verplichte telewerk worden opgedreven en verscherpt.
Werkgevers moeten een register bijhouden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Ook openbare besturen dienen zich aan de verplichtingen van telewerk te houden.
6. Niet-essentiële reizen blijven verboden
Niet-essentiële reizen tijdens de paasvakantie blijven verboden. De grenscontroles worden gevoelig opgevoerd.
7. Betogingen
Het aantal deelnemers voor statische manifestaties op de openbare weg is beperkt tot 50.
8. Belang van de basisregels
Het Overlegcomité herhaalt het belang van:
- het naleven van de geldende sanitaire maatregelen door de bevolking,
- de strikte handhaving door de politie- en inspectiediensten van deze maatregelen,
- het verplicht telewerk alsook de strikte handhaving ervan door de inspectiediensten,
- de door de lokale besturen genomen maatregelen om crowding op drukke plaatsen te vermijden.
Het Overlegcomité, het coronacommissariaat en de Risk Assessment Group blijven de situatie dag na dag nauwgezet opvolgen en zullen onmiddellijk samenkomen wanneer de situatie dit vereist.Het Ministerieel Besluit geldt tot en met 25 april.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-breed-afkoelingspakket
23 maart 2021
Binnengekomen bericht van een BIN-lid,
Gisteren werd ik opgebeld door mijn schoondochter die mij vertelde dat “criminelen” haar recent aangekochte elektrische fiets hadden voorzien van een klem, zodat zij niet meer weg kon rijden.
Zij moest voor een klein onderzoekje in het ‘ZNA Sint-Erasmus’ te Borgerhout op consultatie en had haar fiets UITERAARD zelf ook vastgelegd met een spiraalslot.
Toen ze terug uit het ziekenhuis kwam bleek er een extra slot aan haar wielspaken gemonteerd, zodat ze de hulp moest inroepen van familie én de wijkpolitie. Toen de politie van Borgerhout ter plaatse kwam konden die niet veel meer doen dan enkel vaststellen wat eerder al was doorgegeven aan de telefoon.
Op de fietsparking van het ziekenhuis waren géén camera’s te bespeuren om eventueel verdachten te kunnen identificeren en vermits de fiets (nog) niet gestolen was werd er dan ook geen pv opgemaakt.
De agenten waren echter wel zo vriendelijk om mijn schoondochter mét fiets naar huis te brengen, dit was gelukkig maar enkele km verderop.
Vermoedelijk proberen de criminelen op deze manier fietsen voor een aantal uren immobiel te maken en komen zij ’s avonds met een camionette terug langs om die fietsen op te halen dewelke nog niet zijn weggehaald door de eigenaars.
Nota: Ik ben in allerijl naar hun woonst gereden om haar te ‘verlossen’ van de wielklem, zij moest immers vandaag terug naar het werk kunnen rijden. Gelukkig kon ik met een staalkniptang de pen van de wielklem doorknippen. Dus eind goed al goed (in ons geval dan toch)!
Ik deel de foto’s van deze wielklem zodat jullie ook op de hoogte zijn van wat criminelen zoal gebruiken om (dure) fietsen aan de haak te slaan!
Elektrische fietsen of eBikes zijn de dag van vandaag erg populair en door criminelen dan ook erg gegeerd. U weze gewaarschuwd.
19 maart 2021
BE-Alert –
Overlegcomité pauzeert buitenplan en vraagt maatregelen onderwijs
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Op basis van deze vaststellingen heeft het Overlegcomité een
reeks beslissingen genomen.
1. Buitenplan uitgesteld
Het buitenplan wordt voorlopig uitgesteld, met uitzondering van
jeugdactiviteiten (jongeren tot en met 18 jaar) voor maximum 10 personen,
buitenactiviteiten zonder overnachting. Voor kinderen onder de 12 jaar vinden
de activiteiten bij voorkeur buiten.
2. Maatregelen in het onderwijs
Het Overlegcomité vraagt aan de ministers van Onderwijs om tegen maandag 22
maart een gedetailleerd en doortastend plan voor te leggen om het aantal
besmettingen en clusters in de scholen zo snel mogelijk te beperken.
Het Overlegcomité heeft ook beslist:
- de mogelijkheid voor de
tweede graad van het secundair onderwijs om vanaf 29 maart voltijds
contactonderwijs te hebben, uit te stellen tot na de Paasvakantie.
- het dragen van een
mondmasker op school te verplichten voor alle leerlingen van het vijfde en
zesde leerjaar basisonderwijs vanaf uiterlijk woensdag 24 maart.
- voltijds contactonderwijs
in het middelbaar onderwijs pas mogelijk te maken na de Paasvakantie,
vanaf 19 april.
- voltijds contactonderwijs
moet gepaard gaan met de uitrol van het repititief screenen van
leerkrachten en, in een tweede fase, van leerlingen.
3. Antigeentesten voor
niet-telewerkers in risicogevoelige sectoren
Vanaf maandag 22 maart zullen antigeentesten worden ingezet in risicogevoelige
sectoren waar geen telewerk mogelijk is.
4. Beperkingen in treinen
Het aantal zitplaatsen op treinen naar toeristische bestemmingen wordt beperkt.
Behalve op schooldagen geldt in treinen dat alleen zitplaatsen aan het venster
gebruikt mogen worden, met uitzondering van kinderen beneden de 12 jaar.
Belang van de basisregels
Het Overlegcomité herhaalt het belang van:
- het naleven van de geldende
sanitaire maatregelen door de bevolking,
- de strikte handhaving door de
politie- en inspectiediensten van deze maatregelen,
- het verplicht telewerk
alsook de strikte handhaving ervan door de inspectiediensten,
- de door de lokale besturen
genomen maatregelen om crowding op drukke plaatsen te vermijden.
Het Overlegcomité, het coronacommissariaat en de
Risk Assessment Group blijven de situatie dag na dag nauwgezet opvolgen en
zullen onmiddellijk samenkomen wanneer de situatie dit vereist.
Het Ministerieel Besluit wordt verlengd tot en met 30 april, met uitzondering
van het verbod op niet-essentiële reizen dat wordt verlengd tot 18 april onder
voorbehoud van parlementaire goedkeuring van het samenwerkingsakkoord met
betrekking tot handhaving van verplichte testing en quarantaine van reizigers.
5 maart 2021
BE-Alert – Overlegcomité beslist buitenplan: vanaf 8 maart met meer mensen buiten
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Het Overlegcomité oordeelt dat voorzichtigheid geboden blijft en wil in een eerste stap vooral voorrang geven aan onderwijs, jongeren en buitenactiviteiten.
Activiteiten in openlucht hebben een beduidend lager virologisch risico. Mensen in iets grotere groep buiten laten bewegen stimuleert ook de verbondenheid tussen mensen – een basisbehoefte die door de pandemie sterk onder druk staat. In het bijzonder voor de jongeren is dit belangrijk.
Meer mensen buiten
- Vanaf 8 maart kan men elkaar met 10 personen buiten ontmoeten. Het blijft daarbij belangrijk om 1,5 meter afstand te houden.
Begrafenissen
- Vanaf 8 maart kan men op een begrafenis of uitvaart binnen afscheid nemen met maximaal 50 personen en maximum 1 persoon per 10 vierkante meter.
Prioriteit voor jongeren en het onderwijs
- Vanaf 8 maart zijn georganiseerde buitenactiviteiten (sport en andere) toegelaten: voor kinderen (-13 jaar) met max. 10 binnen of 25 buiten; voor jongeren (-19 jaar) met max. 10 buiten. Het publiek bij sporttrainingen wordt beperkt tot één persoon per kind.
- Vanaf 15 maart zijn in het lager en middelbaar onderwijs extra muros schoolactiviteiten van maximaal 1 dag opnieuw toegelaten.
- Vanaf 15 maart is voor kwetsbare groepen in het buitengewoon onderwijs en het deeltijds beroepsonderwijs voltijds contactonderwijs toegelaten.
- Vanaf 15 maart is in het hoger onderwijs maximaal 20% contactonderwijs toegelaten.
Daarnaast zal het MB ook toelaten dat vanaf 8 maart fotografen mensen mogen ontvangen (maximaal 1 consument per 10 vierkante meter, wonend onder hetzelfde dak. Ook de opening van privé-sauna’s wordt voorzien, voor gebruik door personen die onder hezelfde dak wonen. Jacuzzi’s, stoomcabines en hammams zijn daarbij niet toegankelijk.
Meer informatie leest u op: https://crisiscentrum.be/nl/news/overlegcomite-beslist-buitenplan-vanaf-8-maart-met-meer-mensen-buiten
5 februari 2021
BE-Alert – Heropening kappers vanaf zaterdag 13 februari
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Het Overlegcomité heeft beslist dat de kappers vanaf 13 februari onder zeer strikte omstandigheden kunnen heropenen, ook buitenactiviteiten in dierenparken zijn vanaf dan toegelaten.
De coronasituatie in ons land levert vandaag een gemengd beeld. Het aantal besmettingen toont sinds december een stabiele evolutie. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt licht. Intussen blijft het nodig om de verdere verspreiding van besmettelijke virusvarianten tegen te gaan. Daarom blijft uiterste voorzichtigheid geboden.
Het Overlegcomité erkent echter ook dat lichaamsverzorging een onmiskenbare bijdrage levert tot een beter maatschappelijk en mentaal welzijn. Daarom komt er een gefaseerde heropening van de niet-medische contactberoepen. Kappers kunnen hun activiteiten hervatten vanaf zaterdag 13 februari. Andere niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag.
Zeer strikte voorwaarden
De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen. Deze bevatten onder meer:
- Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
- Verplichting om te werken op afspraak
- Klanten moeten buiten wachten
- Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open
- Dienstverlening aan huis blijft verboden
Buitenactiviteiten in dierenparken
Dierentuinen mogen vanaf 13 februari openen en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.
Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings
Het Overlegcomité nam tevens akte van het arrest van de Raad van State van 2 februari betreffende de vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings. Zij zullen conform het arrest vanaf 8 februari hun activiteiten mogen heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten moeten houden.
Immo
Het Overlegcomité bevestigde haar vroegere beslissing om vanaf 13 februari huisbezoeken toe te laten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars.
Meer informatie leest u op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-heropening-kappers-vanaf-zaterdag-13-februari
22 januari 2021
BE-Alert – Overlegcomité beslist tijdelijk reisverbod en uitbreiding isolatie
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Om de import en verdere verspreiding van nieuwe virusvarianten tegen te gaan beslist het Overlegcomité om tijdelijk een verbod in te voeren op verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België.
1. Beperking van het internationale reisverkeer
- Beperking niet-essentiële reizen
Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod zal gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.
Wie zich vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Een modelformulier zal ter beschikking worden gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken. De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten.
Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Een overzicht van de reizen die worden toegelaten leest u op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-tijdelijk-reisverbod-en-uitbreiding-isolatie
- Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika
Vanaf maandag 25 januari zullen alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België reizen tien dagen verplicht in quarantaine moeten gaan met een PCR-test op dag 1 en dag 7.
- Dubbele test bij binnenkomst
Het Overlegcomité wenst dat elke niet-resident die naar België reist, naast de verplichte negatieve test voorafgaand aan het vertrek, bij aankomst in België nogmaals getest wordt. Dit kan met een PCR-test of een snelle antigeentest. Het Overlegcomité vraagt de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, de Taskforce Testing en het COVID-commissariaat dit te concreet te maken.
2. Verlengde isolatie
Mensen die positief testen op COVID-19 zullen zich voortaan gedurende tien dagen moeten isoleren. Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft de duur van quarantaine tien dagen. Die duur kan worden ingekort tot minimum zeven dagen op voorwaarde van een negatief test die ten vroegste werd afgenomen zeven dagen na de blootstelling.
3. Perspectief voor niet-medische contactberoepen
In de huidige stand van de epidemie is een heropening van de niet-medische contactberoepen nog niet aangewezen. Een opening is ten vroegste mogelijk vanaf 13 februari, op voorwaarde dat de epidemiologische situatie verder gunstig evolueert. Het Overlegcomité zal deze situatie op 5 februari evalueren.
Een opening van de niet-medische contactberoepen kan bovendien enkel in geval van het strikt respecteren van de bestaande protocollen, aangevuld met een reeks extra maatregelen, zoals de verplichting van het maken van een afspraak, verplichte registratie, de klanten die buiten moeten wachten en de ramen en deuren die te allen tijde open moeten zijn.
8 januari 2021
BE-Alert – COVID-19: Overlegcomité doet tussentijdse evaluatie en bevestigt bestaande regels
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag via videoconferentie in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. De situatie in ons land evolueert sinds enkele weken positief en is gunstiger dan in een hele reeks andere Europese landen.
Het Overlegcomité stelt met name vast dat het aantal besmettingen langzaam daalt. Ondanks deze algemene dalende trend, stijgt het reproductiegetal opnieuw licht (Rt = 1,004). Ook de bezettingsgraad van intensieve zorgen blijft op een hoog niveau.
Het is volgens het Overlegcomité echter nog te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren.
Het Overlegcomité heeft daarom de volgende beslissingen genomen:
- Verplicht thuiswerk blijft aangehouden. Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.
- Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden. Er komen meer controles op het naleven van testing en de verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Ook de controles van het terugkerend reisverkeer over de weg zullen worden opgedreven. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de Krokusvakantie.
- Sneller vaccineren. Het Overlegcomité vraagt de Taskforce Vaccinatie om het vaccineren te versnellen en efficiënter te maken. Het nieuws over de verdubbeling van de Europese aankoop van vaccins van Pfizer en BioNTech is in dat kader van bijzonder belang.
- Meer testen. De ministers van Volksgezondheid en de Taskforce Testing krijgen de opdracht om binnen de huidige testcapaciteit het aantal PCR-testen en antigeentesten op te voeren.
- Waakzaamheid in het onderwijs. Extra aandacht moet gaan naar het respecteren van de sanitaire maatregelen en het respecteren van de quarantaine van schoolgaande jongeren, in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden die een minder gunstige epidemiologische situatie kennen.
Lees meer op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-overlegcomite-doet-tussentijdse-evaluatie-en-bevestigt-bestaande-regels
18 december 2020
BE-Alert – COVID-19: Overlegcomité beslist geen versoepeling, maar strengere reisregels en strikte controle telewerk
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag de coronasituatie in ons land besproken. Na een belangrijke daling van de voorbije acht weken, is de neergang van de cijfers stilgevallen. Daarom heeft het Overlegcomité beslist dat er geen versoepeling van de geldende maatregelen mogelijk is. Wel komen er bijkomende maatregelen en een strengere controle van de bestaande regels.
Naleven van het aantal contacten
Het Overlegcomité herinnert aan het belang van het goed naleven van de bestaande contactregels, ook tijdens de Kerstdagen.
- Maximum één knuffelcontact per gezin
- Voor samenkomsten buiten blijft de regel van vier gelden
- Op Kerstavond of Kerstdag mogen alleenstaanden hun beiden contacten tegelijkertijd ontvangen
Er geldt ook een algemeen verbod op het verkopen of afsteken van vuurwerk.
Meer informatie over de maatregelen lees je op: https://crisiscentrum.be/nl/news/covid-19-overlegcomite-beslist-geen-versoepeling-maar-strengere-reisregels-en-strikte-controle
16 december 2020
Afhaalgerechten in Kalmthout
Tijdens deze periode is het voor iedereen moeilijk, zeker voor de lokale handelaars, en daarom bieden zij de mogelijkheid om gebruik te maken van hun aanbod om ook nu tijdens de komende feestdagen te kunnen genieten. Hierbij een overzicht van alle Kalmthoutse handelaars die afhaalmogelijkheden aanbieden. De link leidt je naar hun eigen website of Facebookpagina: klik hier voor een overzicht
27 november 2020
BE-Alert – COVID-19: Overlegcomité geeft groen licht voor opening niet-essentiële winkels en verduidelijkt coronaregels Kerstperiode
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag de epidemiologische situatie in ons land besproken. Ondanks de lichte verbetering van de gezondheidssituatie, bevindt ons land zich nog steeds op COVID-alarmniveau vier.
Het Overlegcomité nam volgende beslissingen:
1. Heropening van winkels onder strikte voorwaarden
Niet-essentiële winkels mogen opnieuw openen met vanaf 1 december 2020.
Er gelden echter strikte hygiënische voorwaarden:
- Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.
- Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
- Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
- Personeel krijgt een passende opleiding.
- Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt.
- Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
- Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.
De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:
- Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
- Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
- Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
- De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.
Musea en zwembaden mogen openen conform het protocol van hun sector.
2. Kerstperiode
Ook tijdens de kerstperiode blijven de sociale contactregels gelden. Alleenstaanden zullen op Kerstavond of Kerstdag wel hun beide contacten tegelijkertijd kunnen ontvangen om tegemoet te komen aan hun psychosociaal welzijn. Voor samenkomsten buiten blijft de regel van vier gelden. De avondklok tussen middernacht en 5.00 uur blijft van kracht, net als het geldende samenscholingsverbod. Er komt ook een algemeen verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-overlegcomite-geeft-groen-licht-voor-opening-niet-essentiele-winkels
30 oktober 2020
BE-Alert: COVID-19: Overlegcomité gaat over tot verstrengde lockdown
Persbericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag in het Overlegcomité beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown. De strengere regels zijn nodig om de toenemende druk op onze ziekenhuizen een halt toe te roepen en de besmettingscurve zo snel en radicaal mogelijk om te buigen.
1. Sociaal leven
- Elk gezinslid heeft recht op 1 knuffelcontact. Gezinnen mogen maar één knuffelcontact tegelijk thuis uitnodigen. Men kan geen ander bezoek thuis ontvangen. Er is een uitzondering voor mensen die alleen wonen: zij mogen naast hun knuffelcontact nog 1 persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.
- Samenkomsten buiten: regel van vier, op veilige afstand
- Begrafenissen met maximaal 15 aanwezigen. Zonder maaltijd of receptie achteraf.
- Gebedshuizen open, maar zonder eredienst. Bijeenkomsten van maximaal 4 personen, met mondmasker en op veilige afstand.
- De grenzen worden niet gesloten conform Europese afspraken, maar buitenlandse reizen worden ten stelligste afgeraden.
- Huwelijken vinden enkel plaats in aanwezigheid van de echtgenoten, de getuigen en de ambtenaren van de burgerlijke stand.
2. Economisch leven
- Telewerk is verplicht, overal waar het kan. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn mondmaskers en ventilatie verplicht. Bedrijfskantines gaan dicht.
- De vakantieparken en campings worden in hun integraliteit gesloten vanaf dinsdagochtend 3 november. In vakantieparken worden indoor- en outdooractiviteiten gestopt tot dan. Zwembaden, restaurants en bars worden gesloten. Maaltijden worden genuttigd in de vakantiehuisjes, per gezin.
- Hotels en B&Bs blijven open, maar de restaurants en bars gaan dicht. Maaltijden worden genuttigd op kamer.
- Niet-essentiële winkels sluiten, maar kunnen wel afhaal en thuislevering organiseren van goederen die op voorhand werden besteld. Geen toegang tot de winkel bij afhaling.
- Om een gelijk speelveld te bewaren, beperken supermarkten en markten (< 200 personen) hun aanbod tot wat in de essentiële winkels wordt aangeboden.
- Garages en fietswinkels voeren enkel nog herstellingen uit.
- Niet-medische contactberoepen (inclusief kappers, grimeuses, wellness, massage, schoonheidssalons) sluiten.
- Bedrijven en landbouwbedrijven blijven open, mits naleving van de verplichtingen inzake telewerk, mondmasker en social distancing.
- Dierenparken sluiten.
3. Scholen
- Voor alle onderwijsniveaus worden de lessen opgeschort op 12 en 13 november. De lessen hervatten op maandag 16 november.
- Voor het secundair onderwijs gaan de leerlingen van de tweede en derde graad over op maximaal 50% contactonderwijs en dit tot 1 december. Vóór 1 december evalueren we of tot 100% contactonderwijs opnieuw mogelijk is.
- Voor het hoger onderwijs wordt afstandsonderwijs gegeven:
- Voor de eerstejaars: tot 1 december wanneer zij opnieuw contactonderwijs kunnen volgen.
- Voor de ouderejaars minstens tot het einde van het kalenderjaar.
- Leerkrachten vergaderen online; dat geldt ook voor pedagogische studiedagen.
- Geen fysieke teambuildings
4. Begin- en einddatum
- De maatregelen gaan van kracht over het hele grondgebied vanaf maandag 2 november 2020.
- De maatregelen gelden voor anderhalve maand, tot en met zondag 13 december 2020. Voor de niet-essentiële winkels gebeurt er op 1 december een evaluatie door het Overlegcomité.
Deze info kan u nalezen op: https://crisiscentrum.be/nl/news/covid-19-overlegcomite-gaat-over-tot-verstrengde-lockdown
24 oktober 2020
BE-Alert – COVID-19 alarmniveau 4: Overlegcomité verstrengt coronaregels voor sport, cultuur en hoger onderwijs
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft een reeks coronaregels op het vlak van sport, culturele evenementen en (hoger) onderwijs in lijn gebracht met alarmniveau 4.
De strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.
Het gaat om de volgende strengere coronaregels:
- Sportevenementen: alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.
- Hoger onderwijs: de bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars.
- Indoor culturele evenementen (op cultureel, religieus, onderwijs en verenigingsvlak): maximum 40 personen, indien voldoende garanties voor coronaproof organisatie, en mits 1,5 meter-regel en mondmasker, maximum 200 personen. Het aanbieden van drank en voedsel is verboden.
- Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.
- Pretparken worden tijdelijk gesloten.
- Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.
- Telewerk blijft de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.
Gezien de bijzondere urgentie van de situatie, gaan de regels onmiddellijk van kracht vanaf het moment van publicatie op vrijdag 23 oktober 2020. De regels lopen tot en met 19 november 2020, met een tussentijdse evaluatie na twee weken.
Meer informatie: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-alarmniveau-4-overlegcomite-verstrengt-coronaregels-voor-sport-cultuur-en
16 oktober 2020
BE-Alert – COVID-19 alarmniveau 4 gaat in: strengere regels vanaf maandag 19 oktober
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
Het Overlegcomité heeft vandaag kennisgenomen van de zorgwekkende epidemiologische toestand, waarbij het volledige land zich sinds vandaag op basis van de COVID-19 barometer op alarmniveau 4 bevindt (zeer hoge alertheid).
De druk op de ziekenhuizen en op de continuïteit van de niet-COVID-19 zorg neemt toe. Sommige ziekenhuizen kampen met personeelsuitval. Ook is er een verhoogde druk op de eerstelijnszorg, met name de huisartsengeneeskunde.
Het aantal COVID-patiënten op intensieve zorg ligt vandaag 2,5 keer hoger dan eind maart.
Om te vermijden dat ziekenhuizen in de problemen komen, scholen moeten sluiten, de economie stilvalt en al teveel mensen zouden vereenzamen door een algehele lockdown heeft het Overlegcomité een reeks maatregelen beslist:
- Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon
- Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
- Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
- Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
- Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.
- Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
- Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.
- Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24.00u en 5.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.
- Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan evaluatie op 23/10. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
- Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.
De maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt.
Meer info over de aangepaste maatregelen: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-alarmniveau-4-gaat-strengere-regels-vanaf-maandag-19-oktober
Download Coronalert in de app store
Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent.
Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen.
Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be
6 oktober 2020
BE-Alert: Overlegcomité beslist strengere maatregelen en duidt COVID-19 commissaris aan
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
De federale regering en de minister-presidenten van de deelstaten hebben zich vandaag gebogen over de epidemiologische situatie met betrekking tot COVID-19. Het Overlegcomité beoordeelt de situatie als bijzonder ernstig en heeft daarom beslist de maatregelen te verstrengen. Het Overlegcomité heeft ook een COVID-commissaris aangeduid.
Verstrenging maatregelen
De huidige ontwikkeling van de pandemie is bijzonder zorgwekkend; het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zit in stijgende lijn. Om een algemene lockdown te vermijden, heeft het Overlegcomité, na kennis te hebben genomen van een advies van CELEVAL, een reeks verstrengingen beslist.
- Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
- Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen, met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk
- Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
- Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
- Sluitingsuur cafés: 23.00 uur
- Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
- Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week
Deze maatregelen vormen de ‘nationale sokkel’. In de provincies waar de situatie ernstiger is (op basis van de toekomstige barometer) moet de gouverneur verdere maatregelen voorstellen, in overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en de COVID-19 commissaris. Deze maatregelen kunnen gelden voor de hele provincie of een deel ervan.
Het strikt opvolgen van deze maatregelen is absoluut noodzakelijk om onze gezondheidszorg te beschermen, scholen maximaal open te houden en onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Volgt men deze maatregelen niet dan zullen nog strengere maatregelen noodzakelijk zijn. Ons sociaal leven zal verder worden ingeperkt en onze economie ernstige schade toegebracht. Het opvolgen van de maatregelen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.
Deze maatregelen gelden voor het hele grondgebied vanaf vrijdag 9 oktober tot en met 9 november, waarna ze zullen worden geëvalueerd.
Meer informatie: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-strengere-maatregelen-en-duidt-covid-19-commissaris-aan
23 september 2020
BE-Alert : Lancering van de strategie voor risicobeheer
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is samengekomen om zich te buigen over het werk van Celeval, aan wie gevraagd was een langetermijnvisie uit te werken voor risicobeheer.
In deze langetermijnvisie staan de zes gouden regels centraal.
Ter herinnering, het gaat om de volgende regels:
- Het respecteren van de hygiëneregels;
- Activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht uitoefenen;
- Aandacht hebben voor kwetsbare personen;
- Afstand houden (1,5m);
- Nauwe contacten beperken;
- De regels inzake bijeenkomsten respecteren.
Wat de sociale contacten betreft, mogen mensen iedereen zien die ze willen zien, op voorwaarde dat ze altijd afstand houden en, als dat niet mogelijk is, een mondmasker dragen. In elk geval mogen mensen niet meer dan 10 personen ontmoeten op dezelfde plaats op hetzelfde moment (kinderen niet inbegrepen).
Nauwe contacten met iemand die geen deel uitmaakt van het gezin, gedurende meer dan 15 minuten, zonder de veiligheidsafstand te respecteren en zonder masker, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Als mensen toch een referentiecijfer willen (studies tonen aan een meerderheid daar nood aan heeft) raden experts aan om in dit stadium individueel met niet meer dan 5 personen (buiten het gezin) per maand nauwe contacten te hebben
Meer informatie over de aanpassing van de maatregelen : https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/lancering-van-de-strategie-voor-risicobeheer-responsabilisering
20 augustus 2020
BE-Alert: Beheersen van de gezondheidssituatie, iedereen terug naar school en perspectieven
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is op donderdag 20 augustus samengekomen om de balans op te maken van de epidemiologische situatie en om te bepalen welke maatregelen moeten worden verlengd en welke maatregelen kunnen worden versoepeld.
Naast het stabiliseren van onze gezondheidssituatie waren de maatregelen van de afgelopen weken gericht op het vrijwaren van het begin van het nieuwe schooljaar – dat wil zeggen om ervoor te zorgen dat de circulatie van het virus voldoende onder controle is om alle kinderen in staat te stellen terug te keren naar school.
Alle leerlingen zullen dus weer naar school kunnen gaan, over alle onderwijsniveaus heen, op basis van de “code geel” die door de gemeenschappen is bepaald. Ter herinnering: de code geel verwijst naar een situatie waarin het virus nog steeds actief is, maar wel onder controle is. Dit systeem maakt een normale schoolweek van 5 dagen mogelijk, mits bepaalde gezondheidsmaatregelen in acht worden genomen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers voor leerlingen ouder dan 12 jaar en voor leerkrachten, en het opschorten van bepaalde buitenschoolse activiteiten in het secundair onderwijs.
Naast dit gemeenschappelijke systeem zullen de ministers van Onderwijs in gemeenten waar besmettingspieken worden waargenomen, overstappen op kleurcode oranje. Deze kleurcode impliceert aanpassingen, zoals een verminderd aantal schooldagen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Ouders, kinderen en leerkrachten zullen door de scholen op de hoogte worden gebracht.
Op het niveau van het hoger onderwijs vindt, aangezien het schooljaar daar later begint, nog steeds overleg plaats om de regels die op de studentencampussen zullen gelden te harmoniseren.
Meer informatie over de aangepaste maatregelen lees je op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/beheersen-van-de-gezondheidssituatie-iedereen-terug-naar-school-en-perspectieven
29 juli 2020
Zonet
ondertekende gouverneur Cathy Cathy Berx de Politieverordening met daarin de aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 voor de provincie Antwerpen. Dat betekent dat deze bijkomende maatregelen vanaf nu van kracht zijn op het grondgebied van de provincie. Deze bijkomende maatregelen zijn, samen met de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad eerder deze week aankondigde, essentieel om de sterke stijging van het aantal besmettingen in de provincie in het algemeen en in stad en regio Antwerpen in het bijzonder, terug te dringen. Deze maatregelen hebben tot gevolg dat we ons sociaal leven de komende 4 weken drastisch moeten reorganiseren.
Welke maatregelen gelden voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen?
- In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u.
Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals bijvoorbeeld:- om dringende medische redenen;
- verplaatsingen van of naar het werk;
- bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie
- Cafés en restaurants sluiten om 23.00 uur.
- Mond-neusmaskers. Iedereen boven de leeftijd van 12 jaar moet altijd op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats verplicht een masker dat de mond en de neus bedekt of elk ander alternatief in stof bij zich hebben.
- Mond-neusmaskers. In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mondneusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.
- Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis).
- Gelet op het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie dat intensief sporten met mondneusbedekking een gezondheidsrisico inhoudt, geldt deze verplichting evenmin tijdens het intensief sporten. Dit op voorwaarde dat de sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel
kruisen of passeren van een personen.
- In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.
- In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot eenzelfde gezin.
- Individuele registratie in horecazaken is verplicht. Om contactonderzoek mogelijk te maken moeten deze gegevens gedurende vier weken worden bijgehouden.
- Voor markten, met inbegrip van de brocante- of rommelmarkten, gelden dezelfde regels als voor winkels. Marktbezoekers winkelen individueel –of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of een begeleider wanneer men hulpbehoevend is – en niet langer dan 30 minuten.
Kramen die gericht zijn op consumptie ter plaatse zijn verboden. - Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit omwille van de aard van de activiteit en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is
- Alleen contactloos sporten is toegestaan. Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen worden verboden voor sporters boven de 18 jaar.
- Het verkopen van alcohol voor meeneem-gebruik is verboden tussen 22.00 uur en 06.00 uur.
- Samenscholingen van meer dan tien personen zijn verboden in de openbare ruimte.
In de meest getroffen zone (Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Stabroek, Schelle, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zwijndrecht) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.
- Alle publieksevenementen en feesten zijn verboden en feestzalen moeten sluiten, tenzij voor uitvaartceremonies.
- Alle kermissen zijn verboden.
- Alle fitnesscentra sluiten.
Voormelde zone is bepaald op basis van de evolutie van de verspreiding het virus. De Provinciale Crisiscel onder leiding van gouverneur Cathy Berx zal elke dag vergaderen om de epidemiologische toestand in de provincie strikt op te volgen evenals de effecten van deze maatregelen strikt op te volgen.
Al deze maatregelen hebben als doel om de veiligheid en gezondheid van iedereen in de provincie Antwerpen zo goed mogelijk te kunnen verzekeren en een verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan.
Voor de volledige tekst van de politieverordening kan u ook terecht op www.cathyberx.be
, waar ook spoedig een bijkomende, verduidelijkende FAQ verschijnt.
27 juli 2020
BE-Alert: Aanvullende maatregelen ter versterking van de tweeledige strategie ter bestrijding van de heropleving van het Coronavirus
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is vandaag bijeengekomen gelet op de evolutie van de epidemiologische situatie, die zoals altijd permanent wordt opgevolgd. Op basis van de nieuwe gezondheidsinformatie werd afgelopen weekend een nieuw rapport gevraagd aan Celeval. Op basis van dit rapport werd beslist om de tweeledige strategie – nationaal en lokaal – die vorige week werd ingevoerd om de heropleving van het virus aan te pakken, te versterken.
Tot nu was de sociale bubbel voor elk individu beperkt tot 15 personen per week. Vanaf woensdag worden dat dezelfde 5 personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Die 5 personen zijn mensen bovenop uw gezin met wie u dus nauwe contacten mag hebben, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd moet worden gerespecteerd.
Meer info over de bijkomende maatregelen lees je hier: https://crisiscentrum.be/nl/news/aanvullende-maatregelen-ter-versterking-van-de-tweeledige-strategie-ter-bestrijding-van-de
BE-Alert: een tweeledige lokale en nationale aanpak om de heropflakkering van het Coronavirus af te remmen
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, is samen gekomen op 23 juli, om een stand van zaken op te maken over de gezondheidssituatie in ons land en om de nodige maatregelen te nemen.
Met het oog op de epidemiologische indicatoren is besloten om fase 5 van het afbouwplan niet te activeren. Het maximale aantal personen voor recepties en evenementen met publiek blijft dus gelijk. Wat de beurzen betreft, daar is een hervatting van de activiteiten voorzien voor 1 september, onder strikte voorwaarden en afhankelijk van de evolutie van de epidemie.
Meer info over de bijkomende maatregelen lees je hier: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/lokale-en-nationale-aanpak-om-de-heropflakkering-van-het-coronavirus-af-te-remmen
24 juni 2020
BE-Alert: Vanaf 1 juli gaat fase 4 van de afbouw in
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten heeft een akkoord bereikt om vanaf 1 juli over te gaan tot fase 4 van de afbouw, op basis van het akkoord van de experts van de GEES, dat zich beroept op de gunstige evolutie van de epidemiologische situatie.
De zes gouden regels blijven van kracht, namelijk:
• het respecteren van de hygiënevoorschriften;
• activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
• het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
• het respecteren van de veiligheidsafstand;
• de regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin. Ter herinnering: dit is een individueel recht;
• groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden.
Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/vanaf-1-juli-gaat-fase-4-van-de-afbouw
3 juni 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
BE-Alert: Start van fase 3 van het afbouwplan vanaf 8 juni
Vandaag, woensdag 3 juni, heeft de Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten de overgang naar fase 3 van het afbouwplan vanaf 8 juni goedgekeurd. Zoals uit het dagelijkse verslag van de gezondheidsautoriteiten blijkt, zijn de indicatoren van onze gezondheidssituatie bemoedigend. De experts hebben daarom groen licht gegeven voor de start van deze nieuwe fase.
Dit betekent een radicale verandering in de aanpak ten opzichte van de regels die tot nu van kracht waren. Van nu af aan is vrijheid immers de regel en wat niet mag de uitzondering.
De activiteiten die verboden blijven, zullen dat zijn omdat ze ofwel een te nauw contact tussen mensen of massabijeenkomsten met zich meebrengen, ofwel omdat er nog geen protocollen – d.w.z. specifieke regels voor een sector – konden worden bepaald.
Deze nieuwe aanpak moet op twee niveaus worden begrepen. Ten eerste, het individuele gedrag (hoe moet ik me gedragen in het licht van mijn herwonnen vrijheid? ) en ten tweede, het reglementair kader dat van toepassing is op een georganiseerde activiteit (welke protocollen moeten professionals toepassen om een activiteit te organiseren?)
Meer informatie lees je hier: https://crisiscentrum.be/nl/news/start-van-fase-3-van-het-afbouwplan-vanaf-8-juni
13 mei 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
Vandaag, woensdag 13 mei, is de Nationale Veiligheidsraad (NVR) uitgebreid met de ministers-presidenten bijeengekomen. De NVR heeft op basis van het verslag van de experts van de GEES beslist om vanaf 18 mei fase 2 van het afbouwplan op te starten.
De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden. En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.
Meer informatie over de aanpassingen van de maatregelen in fase 2 lees je hier: https://crisiscentrum.be/nl/news/afbouw-opstart-van-fase-2-vanaf-18-mei
06 mei 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
Woensdag 6 mei 2020 is de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, bijeengekomen om de nieuwe fase van de afbouwstrategie die op 11 mei van start gaat, te valideren, te vervolledigen en te verduidelijken. De experts hebben groen licht gegeven voor deze nieuwe fase naar aanleiding van een aantal gunstige criteria op dit moment, namelijk het aantal ziekenhuisopnames per dag, de gemiddelde trend van deze ziekenhuisopnames die lager is dan de voorgaande weken, het aantal bedden op intensieve zorg, testing en tracing. Deze criteria zullen een rol blijven spelen bij de geleidelijke afbouw.
24 april 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
Coronavirus : België heeft z’n exitstrategie vastgelegd
Op basis van een advies van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES) is de Nationale Veiligheidsraad vrijdag 24 april bijeengekomen in het Egmontpaleis om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen. Ter herinnering, de federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben sinds 12 maart samen een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 in ons land te beteugelen.
Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen. Maar de overheid benadrukt dat het virus nog altijd op ons grondgebied aanwezig is en gevaarlijk blijft.
De strikte inperkingsmaatregelen zullen zeker van kracht blijven tot en met 3 mei. Daarna zou België kunnen beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten. Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden.
Het betreft regels als:
- Het beperken van contacten tussen mensen;
- Het respecteren van veilige afstanden;
- Goede hygiënische reflexen, ook wel “barrièregebaren” genoemd.
Lees de volledige verklaring op https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-24-04/
16 april 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
BE-Alert: Coronavirus: verlenging maatregelen tot en met 3 mei
Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van vandaag, woensdag 15 april, werden verschillende beslissingen genomen. Zoals altijd zijn deze beslissingen gebaseerd op de adviezen van wetenschappelijke experts.
Tijdens deze vergadering van de Nationale Veiligheidsraad werd in overleg met de ministers-presidenten beslist om de nu geldende inperkingsmaatregelen te verlengen tot en met 3 mei.
Om deze verlenging van de maatregelen draaglijker te maken, hebben we ook het volgende beslist:
- Doe-het-zelfwinkels en tuincentra zullen opnieuw kunnen openen, onder dezelfde voorwaarden als voedingswinkels. De veiligheidsafstanden zullen moeten worden gerespecteerd.
- We staan ook toe dat bewoners van residentiële voorzieningen – d.w.z. rust- en verzorgingstehuizen of centra voor personen met een beperking – bezoek mogen krijgen van een vooraf aangeduid persoon. Voorwaarde is wel dat de persoon in kwestie de afgelopen twee weken geen symptomen van de ziekte heeft vertoond. Het moet ook altijd dezelfde persoon zijn. De residentiële voorzieningen zullen deze bezoeken zelf kunnen organiseren. Deze regels zullen ook van toepassing zijn voor mensen die geïsoleerd leven en die zich niet kunnen verplaatsen.
De basisregels blijven ongewijzigd tot en met 3 mei en moeten absoluut worden opgevolgd. De ordediensten zullen daar blijven op toezien.
Volgende week wordt er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad georganiseerd met als doel de volgende stap in de afbouw van de maatregelen nader uit te werken. Ons doel is om dat vanaf begin mei te organiseren. Het moet duidelijk zijn dat dit een gradueel proces zal zijn dat gebaseerd is op de adviezen van de wetenschappers.
Deze strategie zal gebaseerd zijn op verschillende pijlers, namelijk de veiligheidsafstanden, grootschalige screening maar ook tracing, de ontwikkeling van nieuwe regels die in de bedrijfswereld moeten worden toegepast.
Het is duidelijk dat het dragen van een mondmasker – zelfs een zogenaamd comfortmasker – ook een belangrijke rol zal spelen in de afbouwstrategie. Er is ons een eerste rapport bezorgd door wetenschappers en federale en regionale gezondheidsambtenaren. Het vertelt ons dat, naarmate de maatregelen geleidelijk zullen worden afgebouwd, stoffen maskers zullen worden aanbevolen voor elke situatie waarin geen veilige afstanden kunnen worden aangehouden. Om dat te kunnen doen, zal er een collectieve inspanning nodig zijn, inclusief de opstart van een nationale productie. Toch kunnen mondmaskers de hygiënemaatregelen of het afstand bewaren niet vervangen.
Op korte termijn zal de Nationale Veiligheidsraad zich uitspreken over de analyses en voorstellen van de groep die belast is met de exitstrategie, onder meer over de juiste timing en de voorwaarden voor de geleidelijke heropening van de winkels en horecazaken, maar ook over de aanpak van scholen, stages, jeugdbewegingen en reizen. Het staat al vast dat er vóór eind augustus geen massa-evenementen zoals festivals kunnen worden georganiseerd.
Wat de bedrijfswereld betreft, blijven de huidige regels van toepassing totdat de protocollen per sector kunnen worden bekrachtigd. Het doel van deze protocollen is om de bedrijven in staat te stellen hun normale activiteiten zo snel mogelijk te hervatten en tegelijkertijd adequate werkomstandigheden voor hun werknemers te garanderen, aangepast aan de situatie. Telewerken moet nog enige tijd de voorkeur blijven krijgen.
28 maart 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
In de Nationale Veiligheidsraad van 27 maart, uitgebreid met de ministers-presidenten, is beslist de eerder genomen maatregelen te verlengen met twee weken, dus tot en met 19 april. Ze kunnen daarna nog twee weken worden verlengd, d.w.z. tot en met 3 mei. De situatie zal in elk geval voortdurend geëvalueerd worden. De Nationale Veiligheidsraad zal daarvoor op gezette tijdstippen bijeen komen.
Ter herinnering, De details van de maatregelen zijn beschikbaar op de website www.info-coronavirus.be.
Toch een paar verduidelijkingen:
- Wat fysieke activiteit in open lucht betreft, die blijft aanbevolen, met respect voor social distancing en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zijn zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven (en dus niet urenlang in de parken gaan zitten bijvoorbeeld).
- De zogenaamde lockdown parties die sommige mensen organiseren, zetten al onze inspanningen op het spel en blijven een probleem met belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zoals blijkt uit de feiten. Die feestjes blijven uiteraard verboden.
- Wat de scholen betreft, en vooral hun werking tijdens de paasvakantie:
– De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn.
– Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:
* De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere
kinderen.
* De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.
Zoals altijd zijn de beslissingen gebaseerd op de aanbevelingen van de wetenschappelijke experts, die eerder vandaag zijn samengekomen.
Overtredingen worden bestraft. Daarnaast zullen we binnenkort een systeem invoeren voor de onmiddellijke inning van boetes.
Iedereen heeft de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om deze beslissingen, waarvan we weten dat ze moeilijk zijn, te respecteren. We zijn blij met de inzet, de solidariteit en de verantwoordelijkheid van elke Belg. Iedereen weet dat deze maatregelen essentieel zijn voor onze gezondheid. We zijn ook erkentelijk voor het werk van het medisch personeel. Hun dagelijkse inzet is bijzonder en lovenswaardig, en alle overheden van het land doen hun uiterste best om hen te beschermen. Tot slot is ook de inzet van alle mensen die het land elke dag draaiende houden, van fundamenteel belang. Ook hen willen we bedanken.
Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.
18 maart 2020
BE-Alert: COVID19 – Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!
De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12:00 uur en blijven ten minste tot en met 5 april 2020 van kracht.
Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.
Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!
Wat betekent dit concreet?
- Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
- Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
– Voedingswinkel
– Dokter
– Apotheek
– Postkantoor
– Bankautomaat
– Benzinestation
– Hulp bieden aan kwetsbare personen
- Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
– Krantenwinkels
– Kappers (1 klant per keer)
– Nachtwinkels (open tot 22u)
Zij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren.
- Alle voedingswinkels blijven geopend
De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.
- De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.
- Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
- Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).
- Elke bijeenkomst is verboden.
- Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.
- De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.
- Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.
- Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren.
Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.
- Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.
De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.
We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen.
De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden.
Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!
14 maart 2020
BE-Alert – Maatregelen tegen het coronavirus (Covid-19): veelgestelde vragen
Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er een aantal maatregelen van kracht in ons land. Met deze maatregelen willen we de verspreiding van het virus afremmen en de kwetsbaren in onze samenleving beschermen. Dit kan enkel als iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom vragen we aan iedereen om aandacht te besteden aan zijn persoonlijke hygiëne en het sociaal contact met anderen te beperken.
Bijzondere aandacht gaat uit naar kwetsbare personen, dit zijn onder andere personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verzwakt immuunsysteem.
Door de nodige maatregelen te nemen, kunnen we een verhoging van het aantal besmette personen zo veel mogelijk beperken in de volgende weken. Deze maatregelen hebben geen onmiddellijk effect op wie al ziek of besmet is, maar verminderen aanzienlijk de kans op het doorgeven van het virus aan anderen. We willen vooral contacten vermijden tussen personen die normaal niet met elkaar in contact komen.
Belangrijk : alle winkels blijven open in de week. In het weekend blijven voedingszaken en apotheken open. Er is dus geen nood om etenswaren of andere huishoudelijke producten in te slaan.
De maatregelen gaan in op 13 maart middernacht en duren tot 3 april middernacht. Via deze link vind je een overzicht van de verschillende vragen en antwoorden: https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/
De uitwerking van deze beleidsbeslissingen is een complexe oefening en het resultaat van een uitgebreid en veelvuldig overleg. In de loop van vrijdag 13/03 zijn verfijningen aangebracht aan een aantal afspraken, vanuit een wens tot coherentie tussen de genomen maatregelen. Er is dus gewaakt over een voldoende mate van samenhang tussen de verschillende domeinen van het sociaaleconomisch weefsel, op basis van de adviezen van de medische experten.
Voor de naleving van de maatregelen rekenen we op de ieders verantwoordelijkheid. Bedankt om mee bij te dragen tot de gezondheid van ons allemaal.
Voor meer informatie: surf naar www.info-coronavirus.be of bel naar 0800/14.689.
13 maart 2020
Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès
Coronavirus: Fase 2 gehandhaafd, overgang naar de federale fase en bijkomende maatregelen
Zoals aangekondigd op 10 maart jl. wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen. Deze vergadering van de NVR werd gehouden in het verlengde van de vergaderingen van de deskundigengroepen, namelijk de Risk Assessement Group en de Risk Management Group.
Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Deze fase garandeert een betere coördinatie en informatie over de maatregelen die door de verschillende entiteiten worden genomen. De aangekondigde maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied.
Alle bevoegdheidsniveaus delen hetzelfde streven om in hun actie, communicatie en uitvoering coherent te zijn met de besliste maatregelen. We willen dat dezelfde beslissing overal op dezelfde manier wordt toegepast. De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid.
Deze maatregelen zijn geldig vanaf vrijdag middernacht tot en met 3 april. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.
Wat de scholen betreft:
- Wat de scholen betreft, worden de lessen opgeschort. Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
- De crèches blijven open.
- Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes;
Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) betreft:
- Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
- Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten;
- Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
- Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan;
- De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend;
- Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.
Wat het werk betreft:
- Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .
Wat het openbaar vervoer betreft:
- Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten. We wijzen erop dat deze maatregelen een aanvulling vormen op de eerder geformuleerde aanbevelingen. We blijven in de versterkte fase twee. Wij zijn ons er terdege van bewust dat deze beslissingen gevolgen zullen hebben voor de economie, en met name voor bepaalde sectoren.
In dit kader had de Ministerraad op 6 maart jl., tien maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven goedgekeurd, namelijk :
1. Tijdelijke werkloosheid door overmacht
2. Tijdelijke werkloosheid om economische redenen
3. Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen
4. Betalingsplan btw
5. Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
6. Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
7. Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen
8. Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen
9. Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)
10. Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten
Deze maatregelen zullen voortdurend worden geëvalueerd om ze waar nodig te versterken.
Tot slot herinneren we eraan dat de basishygiënemaatregelen nog steeds gelden, namelijk de handen wassen met zeep, hoesten en niezen in de ellenboog en dicht contact vermijden. Als je de minste twijfel hebt, raadpleeg dan je huisarts. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus te beperken.
Meer details over de toepassing van de verschillende maatregelen zullen in de komende uren worden gecommuniceerd.
Je kan ze terugvinden op de referentiesite: www.info-coronavirus.be/nl.
De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen:
- Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689
- Voor vragen over economie: 0800/120.33
4 maart 2020
Naar aanleiding van een berichtje van ‘BE-Alert’, op deze eerste donderdag van de maand (dit keer via e-mail), doen wij nogmaals een warme oproep om u alsnog online te registreren indien u dat tot op heden nog niet hebt gedaan.
Om je in te schrijven ga naar de website: https://www.be-alert.be/nl en klik op de button “Schrijf je in op BE-Alert”
Ook wijzigingen van uw E-mail of telefoongegevens kan je via de website aanpassen!
Bekijk het introductiefilmpje via YouTube: https://youtu.be/2Rts-ASs3dY, of op de website van ‘BE-alert’!
Hieronder de tekst van het berichtje, vandaag ontvangen omstreeks 14:34 uur.
Onderwerp: TEST BE-Alert provincie Antwerpen
Geachte mevrouw, Geachte heer,
Het afgelopen jaar sloten heel wat mensen zich aan bij BE-Alert, het nationale systeem dat u per SMS, e-mail of telefoon verwittigt bij een noodsituatie. In provincie Antwerpen staat de teller op 152.018 inschrijvingen bij BE-Alert. Heel hartelijk dank voor uw registratie! Overheden kunnen en mogen elke eerste donderdag van de maand BE-Alert-testberichten versturen. Vandaag testen we in de provincie Antwerpen enkel en alleen een BE-Alert-melding via e-mail. BE-Alert kan burgers ook verwittigen via een telefoonoproep of SMS. Wanneer zetten we welk communicatiekanaal in?
• In een reële noodsituatie combineren overheden verschillende communicatiemiddelen om de alarmering van de burger te garanderen: telefoonoproep, SMS en/of e-mail. Een SMS (of telefoonoproep) gebruiken we om burgers snel en gericht te verwittigen tijdens een noodsituatie. We kiezen dan om alle geregistreerden binnen een bepaald gebied te alarmeren, of om enkel specifieke doelgroepen te alarmeren (zoals schooldirecties). E-mail zetten we tijdens een noodsituatie veelal als bijkomend alarmeringskanaal in.
• Is de situatie bijzonder acuut en moeten we alle aanwezige personen in een bepaalde regio bereiken en niet enkel die zich registreerden, dan kan de overheid ook een ‘alert-SMS’ uitsturen. In dit geval stuurt BE-alert een SMS naar alle actieve GSM-toestellen in een bepaalde zone: iedereen in de buurt van het incident of het gevaar zal dan een SMS ontvangen.
• Sommige steden of gemeenten zetten BE-Alert ook preventief in om hun burgers te informeren over zaken van algemeen belang, bv. hoe zich voor te bereiden op een aangekondigde storm of om u op de hoogte te brengen van grootschalige wegenwerken met sterke mobiliteitsimpact. Dit gebeurt meestal via e-mail.
Kijk na of uw profiel op BE-Alert nog up-to-date is. U kan uw persoonlijke gegevens op elk moment aanvullen of wijzigen. Bovendien kan u tot vijf adressen registreren. Voeg dus naast uw thuisadres ook zeker het adres van uw werkplaats en andere belangrijke adressen toe (bv. familie) via www.be-alert.be/nl.
De sterke stijging van het aantal inschrijvingen op BE-Alert in 2019 doet me bijzonder veel plezier. Blijf actief familie en vrienden aansporen om zich te registeren. Laat ons samen streven naar 75 procent geregistreerde 16-plussers op BE-Alert. Een snelle en efficiënte verwittiging van zoveel mogelijk burgers is immers van groot belang in noodsituaties.
Andermaal, hartelijk dank en vriendelijke groet,
Cathy Berx,
Gouverneur van de provincie Antwerpen