Nieuwsberichten 2023

7 maart

14 februari

Let op! De stand “automatisch” van de lichten van je auto reageert niet altijd correct op mist!


Wanneer het mistig is en u heeft uw verlichting van uw wagen op stand “automatisch” staan, weet dan dat deze keuzestand geen onderscheid kan maken tussen helder weer en MIST (met zelfs zeer slechte zichtbaarheid).
Dus qua lichtgesteldheid is het licht genoeg voor uw auto.
Wat gebeurt er dan in werkelijkheid, zonder het te weten ben je aan het rijden in de dikke mist met kleine dag verlichting vooraan en achteraan zelfs GEEN verlichting.
Als men de mistlichten wil opzetten kan men bij de meeste automerken dit niet vanuit de stand “automatisch” inschakelen. Dus daar is een bewuste handeling voor nodig waar u zelf dient aan te denken en niet uw auto.
Doe zelf de test maar eens hoeveel voertuigen u zult passeren met kleine dagrijverlichting en achteraan

Nieuwsberichten 2022

11 juni

Beste lezers,

graag schrijf ik jullie om kennis te geven van de uitgave van een boek waarmee ik al langere tijd bezig ben. Sta mij toen dat ik jullie dit werk aanbeveel.

Mvg

Louis van den Buijs

20 mei

Afschaffing mondmaskerplicht in openbaar vervoer en reisregels vanaf 23 mei

Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Als gevolg daarvan verdwijnt vanaf maandag 23 mei de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form voor de meeste reizen.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al geruime tijd rond de 100 en blijft daarmee ver onder de drempel van 300.

Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

Reizen

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Ook vervalt de verplichting tot het testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van:

  • het Passenger Locator Form
  • een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat

Dit geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant (Variant of Concern). Voor hen blijven de huidige regels van toepassing.

Crisisbeheer (‘pandemic preparedness’) 

Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie is er een duidelijke versterking gekomen van de verdedigingslinies, onder meer inzake testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie (inclusief genoom-sequencing) en mentaal welzijn. Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

Het IMC Volksgezondheid zal onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

De minister van Volksgezondheid  zal de epidemiologische meerwaarde van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.

 Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/afschaffing-mondmaskerplicht-openbaar-vervoer-en-reisregels-vanaf-23-mei

7 april

Nieuwe golf van phishingberichten en valse websites Mypension.be

Pas op !

Criminelen gebruiken het e-mailadres of een valse website van de Dienst Pensioenen (Mypension.be) om je persoonlijke en bankgegevens te verzamelen via telefoon, e-mail of sms (om achteraf geld van je los te krijgen). Geef nooit je gegevens!

De Pensioendienst neemt nooit contact via telefoon, SMS of e-mail om persoons- of bankgegevens te vragen.

Hoe herkent u de valse mypension-sites (de malafide kopieën)?
•    De URL – het adres van de website bovenaan in uw browserbalk – is myn-pensioen-cloud, www.mypensiondossier011.me of een variant. En dus niet www.mypension.be zoals de echte site.

Lees welke berichten circuleren op de website van de pensioendienst.

Ik heb een verdacht bericht ontvangen

Als je een verdacht bericht hebt ontvangen:

  • Stuur dit bericht naar verdacht@safeonweb.be
  • Klik zeker niet op de link
  • Verwijder het bericht
  • Dien klacht in bij de politie als je slachtoffer ben geworden
  • Verwittig je bank als er transacties gebeurd zijn op je rekening

(Bron www.safeonweb.be)

4 maart

Code geel vanaf maandag 7 maart

Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo 

Vanaf 7 maart schakelt de coronabarometer naar code geel. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een constante dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Intussen gaat ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen in dalende lijn, ruim onder de drempel van 300 bedden. Ruim 9 miljoen Belgen kregen een volledige primovaccinatie, ruim 7 miljoen werd ook geboosterd.

Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf maandag 7 maart over te schakelen naar code geel. Ook de epidemische noodsituatie wordt volgende week opgeheven en er komt een einde aan de federale fase van het nationaal noodplan dat op 13 maart 2020 werd afgekondigd bij het begin van de coronacrisis.

Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.

Mondmasker aanbevolen, verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer

  • Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
  • Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
  • Na de Krokusvakantie, vanaf maandag 7 maart 2022, is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
  • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Covid Safe Ticket

  • Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Reisregels vanaf 11 maart

  • De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
  • Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
  • Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
  • Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
  • Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.
  • Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.
  • Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

Thuiswerk

  • Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

Opvolging epidemiologische situatie

Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie opvolgen. Het verwijst daar naar vijf hefbomen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanreikt om een eventuele heropflakkering van het coronavirus te temperen:

  1. Behoud van ‘genome sequencing’ capaciteit om nieuwe varianten snel te detecteren
  2. Blijvende inzet op primo-vaccinatie van onbereikte en kwetsbare groepen, aangezien een hoge vaccinatiegraad de belangrijkste bescherming blijft tegen nieuwe varianten
  3. Het beschikbaar en betaalbaar maken van therapie met antivirale geneesmiddelen, complementair aan vaccinatie
  4. Het bevorderen van luchtkwaliteit door ventilatie en filtratie.
  5. Internationale solidariteit op het vlak van doneren en produceren van vaccins om het risico op het ontstaan van nieuwe virusvarianten te beperken.

Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/code-geel-vanaf-maandag-7-maart

17 februari

Bericht van Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen

Beste,

Je vernam het misschien reeds via de media: op vrijdag 18 februari 2022 wordt vanaf 14u00 code oranje voor wind afgekondigd in de provincie Antwerpen. We kunnen in onze provincie windstoten tot 130 km/u verwachten (bron : KMI www.meteo.be). Boodschap nummer één bij zulke weersomstandigheden: blijf best binnen. Ga slechts buiten als het echt niet anders kan. Laat kinderen niet buiten spelen. Jouw veiligheid en de veiligheid van jouw naasten is prioritair.

1722 geactiveerd 

Heb je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig voor stormschade, maar is er niemand (mogelijk) in gevaar? 

  • Vraag online brandweerhulp via het e-loket op www.1722.be
  • Of bel het nummer 1722.

Gebruik bij voorkeur het e-loket.
Hou het noodnummer 112 vrij voor personen in levensgevaar.

Indien je jouw vraag tot brandweerbijstand hebt doorgegeven, wees dan geduldig. De hulpdiensten krijgen bij stormweer veel meldingen binnen en kunnen uiteraard niet overal tegelijk zijn. Bel niet opnieuw of naar een andere dienst, want dan dreigt jouw melding dubbel geregistreerd te worden en wordt de wachttijd nog langer.

 

Wat kan je voor de storm zelf doen? 

Wil je weten welke maatregelen je zelf kan nemen om schade bij storm te voorkomen? Check dan  www.risico-info.be/nl/risicos/natuurlijke-risicos/storm. Op deze site kan je ook steeds tips en richtlijnen voor andere risico’s (bijvoorbeeld wateroverlast) terugvinden. 

In huis

  • Controleer ruim op voorhand en regelmatig of alle dakpannen en dakgoten nog stevig vastzitten. Reinig je dakgoten jaarlijks.
  • Laat regelmatig jouw schoorsteen reinigen.
  • Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht zijn, en doe de voor- en achterdeur voor de zekerheid op slot.
  • Rol de rolluiken op of laat ze zeker niet halverwege staan. Sluit ook het zonnescherm en check of het nog stevig vastzit. Het is geen goed idee om tijdens de storm voor het raam te gaan staan. Je weet nooit wat er door de lucht kan vliegen.
  • Begint het te bliksemen ? Trek dan alle stekkers van de elektrische apparaten uit het stopcontact. 
  • Is er een afvalophaling? Zet je afval zo laat mogelijk buiten of wacht tot de volgende ophaling.
  • Heb je niets gepland ? Ga dan niet naar buiten en blijf veilig binnen. Probeer al je boodschappen al op voorhand in huis te halen.


In de tuin

  • Berg losse bloempotten, bankjes, parasols, … veilig op.
  • Zijn er bepaalde zaken vastgemaakt aan de grond (bv. trampoline)? Kijk dan zeker na of het nog goed vastzit.
  • Heb je een poortje en/of deurtje aan de garage of het tuinhuis ? Doe dat dan op slot, zodat het zeker niet kan openklappen.


Onderweg

  • Vermijd werfzones.
  • Parkeer je wagen niet in de nabijheid van bomen.
  • Hou voldoende afstand en probeer bruusk remmen te vermijden.
  • Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd trajecten door een bos. Rijd niet op wegen die onder water staan.
  • Is het zicht beperkt ? Zet dan – ook overdag – meteen je dimlichten aan.
  • Houd het stuur steeds met twee handen vast, en al zeker wanneer je iemand voorbij wil steken.


Lokale maatregelen

Het is mogelijk dat jouw stad/gemeente lokale maatregelen heeft afgekondigd (bv. het afsluiten van bepaalde (natuur)gebieden). Check de communicatiekanalen van jouw stad of gemeente voor meer info. 

Schade na de storm ?

Probeer zoveel als mogelijk schade te voorkomen door de tips op www.risico-info.be te volgen. Controleer na de doortocht van de storm steeds of je schade hebt opgelopen. Indien dat het geval is, neem dan steeds foto’s vooraleer je start met de herstellingswerken. Neem ook steeds contact op met je verzekeraar om na te gaan of de schade kan teruggevorderd worden.

Meer info

Volg de weersvoorspellingen via www.meteo.be

11 februari

BE-Alert – Code oranje vanaf 18 februari: geen sluitingsuur horeca meer, nachtleven open
Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo

Vanaf 18 februari ’s ochtends schakelt de coronabarometer naar code oranje. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Zo verdwijnt onder meer het sluitingsuur in de horeca en kan het nachtleven opnieuw open. Ook alle publieksevenementen binnen en buiten zijn toegelaten. Telewerk is niet langer verplicht, maar blijft wel aanbevolen.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingspiek van de omikrongolf is bereikt en het aantal nieuwe besmettingen de voorbije twee weken daalde. Intussen ligt het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties lager dan 1, wat de daling van de viruscirculatie bevestigt. Ook het aantal nieuwe hospitalisaties vertoont een beginnende dalende trend, net als het aantal corona-opnames op intensieve zorgen.

Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf vrijdag 18 februari over te schakelen naar code oranje. Dit betekent concreet:

1) Horeca

  • Het sluitingsuur verdwijnt, net als de beperking op het aantal personen per tafel en het verplicht zittend consumeren.
  • Mondmaskers zijn enkel nog verplicht voor personeel
  • Het nachtleven kan heropenen aan een capaciteit van 70%

2) Evenementen

  •  Alle publieksevenementen binnen en buiten zijn steeds toegelaten.
  • Het mondmasker dient te worden gedragen bij:
    • niet-dynamische binnenactiviteiten
    • bij dynamische binnen- en buitenactiviteiten, enkel door het personeel
  • Het CST is verplicht voor alle binnenactiviteiten vanaf 50 personen en voor buitenactiviteiten vanaf 100 deelnemers.
  • Een capaciteit van 200 personen is steeds toegelaten, maar mag aangevuld worden tot:
    • 70% bij dynamische binnenactiviteiten
    • 80% bij niet-dynamische binnenactiviteiten en alle buitenactiviteiten
    • 100% bij een luchtkwaliteit onder een gemiddeld gemeten streefwaarde van 900 ppm CO2 bij binnenactiviteiten
    • 100% bij buitenactiviteiten indien gewerkt wordt met compartimenten van maximaal 2.000 personen of indien bijkomende anticrowdingmaatregelen genomen worden na positief advies van de Lokale Veiligheidscel.
  • Huwelijken en begrafenissen zijn net als nu toegelaten.

3) Georganiseerde vrijetijdsactiviteiten

Bij georganiseerde vrijetijdsactiviteiten buiten geldt niet langer een maximumcapaciteit, voor georganiseerde vrijetijdsactiviteiten binnen geldt een maximumcapaciteit van 200 personen. Dit maximumaantal is niet van toepassing op sportieve activiteiten, met uitzondering van sportkampen.

4) Ventilatie

Het Overlegcomité benadrukt het belang van een goede ventilatie van binnenruimtes. Bij het bereiken van de limietwaarde van 1500 ppm CO2 of een debiet van 18m3 ventilatie per persoon of 18m3 luchtzuivering per uur per persoon moet de capaciteit worden beperkt of moeten andere maatregelen worden genomen.

5) Telewerk

De verplichting tot telewerk wordt opgeheven. Wel blijft telewerk nog steeds aanbevolen, wanneer dat mogelijk is.

6) Winkelen

Er gelden geen beperkingen meer op winkelen. Het sluitingsuur voor nachtwinkels vervalt.

7) Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht geldt vanaf 19 februari vanaf de leeftijd van 12 jaar.

8) Reisregels

Bij inkomende reizigers wordt niet langer rekening gehouden met de kleurcode van het land van herkomst. Personen die hun hoofdverblijfplaats niet in België hebben en vanuit EU/Schengenlanden of derde landen naar ons land reizen, moeten voortaan wel beschikken over een geldig vaccinatie-, test- of herstelcertificaat. De regels voor zones met een heel hoog risico en essentiële en niet-essentiële reizen blijven evenwel van toepassing, net als de 48-uursregel en de uitzonderingen voor categorieën zoals vervoerders en grensarbeiders.

In lijn met de Europese Raadsaanbeveling 2022/107 en de evolutie van de wereldwijde verspreiding van omikron beslist het Overlegcomité om de certificaten als volgt aan te passen:

  • het vaccinatiecertificaat is 270 dagen geldig bij een basisvaccinatie en onbeperkt bij een boostervaccinatie.
  • het testcertificaat zal 24 uur geldig zijn voor een Rapid Antigen Test (RAT). Merk op: enkel RAT die zijn goedgekeurd op Europees niveau komen in aanmerking. PCR-testen zijn 72 uur geldig.
  • Het Overlegcomité vraagt aan de ministers van Volksgezondheid om de test- en quarantaineregels bij reizen te vereenvoudigen.

Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/code-oranje-vanaf-18-februari-geen-sluitingsuur-horeca-meer-nachtleven-open

21 januari

BE-Alert 
 Overlegcomité keurt coronabarometer goed, code rood vanaf 28/1

Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo

Het Overlegcomité heeft vandaag de coronabarometer goedgekeurd. De maatregelen op basis van de barometer zullen ingaan op vrijdag 28 januari onder code rood. Ook wordt het Covid Safe Ticket vanaf 1 maart aangevuld met het boostershot. 

Het Overlegcomité stelt vast dat het aantal besmettingen sterk blijft stijgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft hoger dan 1 wat op een versterkte verspreiding van het virus wijst. Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt toe, terwijl het aantal intensieve bedden die worden opgenomen door coronapatiënten nog licht daalt. Dit beeld past bij de omikronvariant die minder leidt tot ernstige ziekte, maar wel veel besmettelijker is.

1.    Coronabarometer

Doelstelling

De coronabarometer is een instrument voor proactieve beleidsvoorbereiding en communicatie en moet aan de betrokken sectoren meer voorspelbaarheid geven, de beslissingen van het Overlegcomité structureren en meer transparant maken.

Code geel, oranje en rood

De coronabarometer kent drie fases die de druk op de zorg weerspiegelen:
–    Code geel: de epidemiologische situatie en druk op de ziekenhuizen is onder controle
–    Code oranje: toenemende druk op het zorgsysteem, er moet ingegrepen worden om de trend opnieuw te keren
–    Code rood: hoog risico op overbelasting van het gezondheidszorgsysteem

Het Overlegcomité zal bij het bepalen van de code, naast de druk op de zorg, ook rekening houden met een globale evaluatie van de epidemiologische situatie en specifiek aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid.

Betrokken sectoren

De barometer concentreert zich op publieksevenementen, horeca en vrijetijdsactiviteiten. Voor het bepalen van maatregelen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen activiteiten  die binnen/buiten plaatsvinden en die niet-dynamisch/dynamisch zijn. Andere sectoren kunnen eventueel naderhand worden toegevoegd. Onderwijs en sociale contacten zullen niet opgenomen worden.

2.    Code rood vanaf 28 januari

Op basis van onder meer de versnelde stijgende lijn van het aantal ziekenhuisopnames, de hoge positiviteitsratio en de sterke circulatie van omikron met een stijgend aantal afwezigheden in scholen, bedrijven, zorgsectoren en openbare diensten beslist het Overlegcomité om vanaf 28 januari in code rood te starten met de volgende maatregelen: 

•    Publieksevenementen
Publieksevenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden zullen binnen en buiten toegelaten zijn, met uitzondering van dynamische evenementen binnen zoals dansfeesten. 
Er geldt een mondmaskerplicht binnen en buiten, CST is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 buiten.  
Een capaciteit tot 200 personen is steeds toegelaten. Grotere zalen mogen verder aanvullen tot  een bezettingsgraad van 70% of tot 100% indien ze de luchtkwaliteit onder de 900 ppm houden. 
Huwelijken en begrafenissen zijn net als nu toegelaten.

•    Horeca
Het sluitingsuur in de horeca wordt naar middernacht gebracht.  Het mondmasker blijft gelden voor klanten en personeel, CST is verplicht, net als de capaciteit van 6 personen per tafel en een verbod op rechtstaand consumeren. Het nachtleven en discotheken (binnen/dynamisch) blijven gesloten.

•    Georganiseerde activiteiten in groep
Ook georganiseerde activiteiten in groep zoals bijvoorbeeld jeugdactiviteiten, verenigingsleven en  niet-professionele sportbeoefening zijn toegelaten. Binnen tot 80 personen, buiten tot 200 personen. Overnachtingen op kampen zijn toegestaan.

•    Reeks binnenactiviteiten openen
Met uitzondering van discotheken en dancings mogen volgende binnenruimten die momenteel gesloten zijn terug openen voor het publiek: pretparken, binnenspeeltuinen, dierenparken en -tuinen, subtropische zwembaden en recreatieve onderdelen van zwembaden, trampolineparken, bowling- en dartszalen, snooker- en biljartzalen, inrichtingen voor paintball- en lasergames, escape rooms, casino’s, speelautomatenhallen en de wedkantoren.

•    Telewerk, winkelen en mondmaskerplicht
De huidige regels met betrekking tot telewerk (vier dagen per week), veilig winkelen en de mondmaskerplicht blijven van kracht.

Geldigheid vaccinatiecertificaat vanaf 1 maart

Een herhalingsdosis (booster) is een belangrijke bescherming tegen het virus. Daarom beslist het Overlegcomité om vanaf 1 maart de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug te brengen van 270 dagen naar 150 dagen. De geldigheidsduur van de herhalingsdosis is niet beperkt in de tijd. 

Dat betekent dat wie zich voor 1 oktober liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) voor 1 maart een boostershot moet gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.
Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht. 
Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

Meer info op: Overlegcomité keurt coronabarometer goed, code rood vanaf 28/1 – Crisiscentrum

18 januari

078 170 170   

dit is het nieuwe nummer voor Card Stop
Lees het volledige artikel op de site van Card Stop

6 januari 2022

BE-Alert
Overlegcomité bespreekt omikron, lopende maatregelen blijven van kracht

Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo

Het Overlegcomité heeft vandaag de epidemiologische situatie besproken. De snelle verspreiding van de omikronvariant zorgt voor een forse stijging in het aantal besmettingen. Daarom wordt gekozen voor het aanhouden van de lopende maatregelen. Tegelijk besprak het Overlegcomité ook de middellangetermijnstrategie waarin voorspelbaarheid en perspectief centraal staan.

Op basis van de laatste wetenschappelijke gegevens lijkt het erop dat de omikronvariant drie tot vier keer meer besmettelijk is, maar mogelijk minder ziekmakend. Dit vertaalt zich nu reeds in een snelle stijging van het aantal besmettingen (+79% de voorbije week) en een toename van de ziekenhuisopnames (+20%). De bezetting van de afdelingen Intensieve Zorgen blijft voorlopig nog dalen, maar minder uitgesproken dan de week ervoor.

Het Overlegcomité oordeelt dat in de huidige situatie het aangewezen is het pakket lopende maatregelen aan te houden.

Lopende maatregelen blijven van kracht

1.    Telewerk

Telewerk blijft verplicht, minstens vier dagen per week. Per week kan er maximaal één terugkeermoment waarbij men te allen tijde een maximale personeelsbezetting van 20% respecteert.
Teambuildings en andere activiteiten zoals met fysieke aanwezigheid op de arbeidsplaats, zowel binnen als buiten, blijven verboden. 

2.    Samenkomsten, activiteiten en evenementen 

De huidige beperkingen of sluitingen van bepaalde samenkomsten, activiteiten en evenementen – bijvoorbeeld in de horeca, het nachtleven of in het sportieve en culturele leven – blijven van kracht.  

3.    Onderwijs

Het Overlegcomité bevestigt de geplande heropening van het onderwijs vanaf 10 januari. Dit betekent opnieuw volledig contactonderwijs voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs, en het deeltijds kunstonderwijs. Hierbij moeten de volgende preventieve maatregelen gerespecteerd worden:

  • permanent inzetten op ventilatie,
  • mondmaskerplicht vanaf 6 jaar,
  • respect voor de test- en quarantaineregels. Zo zullen klassen gesloten worden gesloten vanaf 4 besmettingen (kinderen met symptomen), 
  • vergaderingen blijven digitaal plaatsvinden
  • het mengen van klasgroepen in gemeenschappelijke binnenruimtes (studie, refter, …) wordt maximaal vermeden,
  • ééndaagse uitstappen zijn toegelaten conform de geldende regels in de samenleving,
  • extra-murosactiviteiten met overnachting blijven opgeschort.

Er wordt een oproep gedaan aan ouders om kinderen zoveel mogelijk te zelftesten.
Wat het hoger onderwijs betreft, nodigt het Overlegcomité de ministers van Onderwijs uit om samen met het onderwijsveld na te gaan op basis van welke (bijkomende) preventieve maatregelen het hoger onderwijs georganiseerd wordt vanaf 10 januari. 

Test- en quarantaineregels 

Het Overlegcomité neemt akte van de beslissing van de ministers van Volksgezondheid die op basis van de laatste wetenschappelijk informatie over de omikronvariant het test- en quarantaine beleid gewijzigd hebben en dit met ingang vanaf 10 januari. 
In dit nieuwe test- en quarantainebeleid neemt het belang van zelftesten toe. Zelftesten zijn beschikbaar in de supermarkt en de apotheek. Voor mensen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming is de zelftest in de apotheek beschikbaar aan 1 euro (max. 4 zelftesten per persoon per 14 dagen). 

Middellangetermijnstrategie en coronabarometer

Het Overlegcomité heeft zich ook gebogen over het voorbereidende werk van het COVID-19 Commissariaat met betrekking tot een middellangtermijnstrategie en het ontwerp van coronabarometer. Aan het COVID-19 Commissariaat werd gevraagd om de barometer verder te verfijnen en uit te werken.

 

Code geel vanaf maandag 7 maart

Bericht van de Eerste Minister, Alexander De Croo
 
Vanaf 7 maart schakelt de coronabarometer naar code geel. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een constante dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Intussen gaat ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen in dalende lijn, ruim onder de drempel van 300 bedden. Ruim 9 miljoen Belgen kregen een volledige primovaccinatie, ruim 7 miljoen werd ook geboosterd.

Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf maandag 7 maart over te schakelen naar code geel. Ook de epidemische noodsituatie wordt volgende week opgeheven en er komt een einde aan de federale fase van het nationaal noodplan dat op 13 maart 2020 werd afgekondigd bij het begin van de coronacrisis.

Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.


Mondmasker aanbevolen, verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer

  • Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
  • Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
  • Na de Krokusvakantie, vanaf maandag 7 maart 2022, is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
  • In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.


Covid Safe Ticket

  • Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.


Reisregels vanaf 11 maart

  • De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
  • Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
  • Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
  • Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
  • Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.
  • Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.
  • Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).


Thuiswerk

  • Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.


Opvolging epidemiologische situatie

Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie opvolgen. Het verwijst daar naar vijf hefbomen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanreikt om een eventuele heropflakkering van het coronavirus te temperen:

  1. Behoud van ‘genome sequencing’ capaciteit om nieuwe varianten snel te detecteren
  2. Blijvende inzet op primo-vaccinatie van onbereikte en kwetsbare groepen, aangezien een hoge vaccinatiegraad de belangrijkste bescherming blijft tegen nieuwe varianten
  3. Het beschikbaar en betaalbaar maken van therapie met antivirale geneesmiddelen, complementair aan vaccinatie
  4. Het bevorderen van luchtkwaliteit door ventilatie en filtratie.
  5. Internationale solidariteit op het vlak van doneren en produceren van vaccins om het risico op het ontstaan van nieuwe virusvarianten te beperken.



Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/code-geel-vanaf-maandag-7-maart